Neka i vaši božićni keksići zablistaju uz ove savjete za dekoriranje

Bez božićnih keksića teško je zamisliti blagdanski stol, ali pri njihovom dekoriranju potrebno je obratiti pažnju na neke detalje.

Predivne fotografije božićnih keksića ukrašenih royal icingom koje iz godine u godinu preplave društvene mreže mogu navesti na pomisao da je ove slatke zalogaje vrlo lako dekorirati, no često se dogodi da nešto pođe po zlu prilikom izrade te da keksići ne izgledaju onako kako ste očekivali. Kako bi vam olakšali izradu te skrenuli pažnju na važne detalje, u nastavku vam donosimo 11 najčešćih pogrešaka koje se događaju prilikom izrade keksića.

Izbor pravog keksića

Iako vam možda djeluje da su svi keksići pogodni za dekoriranje, istina je drugačija. Najbolji izbor su ravni prhki keksići te medenjaci jer se ove dvije vrste prilikom dekoriranja neće mrviti, a imaju dovoljno ravne površine za dekoriranje.

Prilagodite vrijeme pečenja svoj pećnici

Prilikom izrade slastica vrlo je važno pridržavati se recepta i uputa, no kada je riječ o pečenju keksića, važno je osloniti se na subjektivan dojam. Budući da nisu sve pećnice iste, prilikom pečenja potrebno je provjeriti kako keksići izgledaju kako ne bi došlo do njihova progorijevanja.

Odvojite dovoljno vremena za dekoriranje

Za dekoriranje božićnih keksića potrebno je osigurati dovoljno vremena i strpljenja, s obzirom na to da se osnovna glazura treba sušiti nekoliko sati prije dodavanja drugih dekorativnih detalja.

Važna je debljina keksića

Postići ravnomjernu debljinu tijesta za izradu keksića vrlo je teško, no upotrebom adekvatnog alata nije nedostižno. Naime, postoje vodilice koje se stavljaju na klasične valjke za tijesta kako bi se postigla ravnomjerna debljina svih keksića.

I hlađenje keksića je bitno

Jedna od važnijih stavki prilikom dekoriranja keksića jest pričekati da se keksi, prije nanošenja glazure, u potpunosti ohlade. U protivnom će se glazura topiti. Najbolje bi bilo keksiće ispeći dan prije planiranog dekoriranja.

Royal icing ne smije biti pregust

Potrebno je obratiti pažnju na gustoću smjese za dekoriranje. Ukoliko je ona pregusta neće biti moguće postići glatke linije. Kako biste provjerili je li smjesa adekvatne gustoće promiješajte smjesu da na njoj dobijete linije od miješanja,a zatim posudom udarite nekoliko puta u ravno plohu. Ukoliko su linije od miješanja nestale, odnosno ako se površina smjese izravnala konzistencija je dobra. Ako se to nije dogodilo, dodajte nekoliko kapi vode i ponovite postupak dok ne dobijete adekvatnu gustoću.

Ali ni prerijedak

Kao što je prethodno rečeno, royal icing ne smije biti pregust, no isto tako, on ne smije biti ni prerijedak. Postupak provjere je isti kao i kod preguste smjese, a kako bi se prerijetka smjesa zgustila, u nju se doda dvije do tri žličice šećera u prahu te ponovi postupak provjere sve dok se ne dobije adekvatna gustoća.

Pripremite dovoljnu količinu smjese za dekoriranje

Važno je prilikom izrade royal icinga pripremiti dovoljnu količinu, budući da se smjesa boja u više boja. Pripremom dovoljne količine skratit ćete postupak dekoriranja.

Dekorirajte keks s adekvatnom količinom smjese

Pri dekoriranju keksića nije poželjno štedjeti na smjesi za dekoriranje jer će premala količina smjese uzrokovati pojavu valovite i neravne dekoracije, a na taj se način ne postiže željeni vizualni efekt.

Vježbom do savršenstva

Još je jedna važna stavka pri dekoriranju keksića – vježba. Ukoliko nemate prakse, dekoriranje bi moglo poći po zlu. Stoga, prije nego pristupite dekoriranju keksića kojima želite impresionirati svoje bližnje i uzvanike, vježbajte malo izradu i nanošenje smjese za dekoriranje.

Dodatne dekoracije za bolji dojam

Često se gledanjem tuđih uradaka na društvenim mrežama zanesemo i odaberemo komplicirane dekoracije koje su izradile profesionalne slastičarske ruke. Za savršen izgled vaših keksića možete se, osim smjesom za dekoriranje poslužiti i različitim posipima za slastice, i na taj način stvoriti vlastita remek djela.

Na kraju, ne zaboravite da svoje slatke keksiće pripremate za svoje najbliže te da njima sigurno nije toliko bitno da oni izgledaju kao da sa stranica slastičarskih časopisa. Puno važnije je vrijeme i ljubav koju ćete posvetiti izradi i dekoraciji keksića, stoga se ne opterećujte toliko izgledom, već uživajte u pripremi i stvaranju najslađih božićnih uspomena.

Izvor: MSN

Fotografije: Pexels, Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.