„Najukusnija“ virtualna izložba: Janja Benić na Instagramu okupila najljepše fotografije hrane naših blogera

Najljepše fotografije hrane s potpisima naših gastro blogera na Instagramu je okupila Janja Benić s bloga janjolinka.com.

Pratitelji domaće gastro blogerske scene znaju da fotografije hrane s potpisom naših blogera često izazivaju divljenje i oduševljenje. Vođena tom mišlju, Janja Benić, autorica bloga janjolinka.com, organizirala je prvu virtualnu izožbu među lokalnom gastro zajednicom. Ideja o virtualnoj izložbi fotografije sinula joj je nakon što je krenula na početnički tečaj fotografije u FotoKlub Zagreb gdje je shvatila da najbolje uči nakon što profesor provede analizu radova.

Janja kaže kako se, iako je izložba krenula tek u vrijeme  izolacije zbog pandemije, ideja u njoj kuhala i puno prije, ali je smatrala da je upravo ova situacija idealno vrijeme za realizaciju.

„Kako mi gastro blogeri ulažemo dosta vremena i truda u samu fotografiju hrane, htjela sam da se na jednom mjestu okupe primjeri odabranih fotografija iz kojih svi mi možemo i ponešto naučiti.“ – govori Janja.

Na natječaj za virtualnu izložbu mogu se prijaviti oni koji prilikom fotografiranja koriste fotoaparat budući da je uz objavljene fotografije potrebno napisati i postavke fotoaparata te izvor svjetla, a svaki sudionik ima pravo prijaviti tri fotografije koje objavi na svom Instagram storyju uz službeni hastag ove virtualne manifestacije – #FPIE2020.

Za odabir najboljih fotografija oformljen je žiri od tri žene koje se profesionalno bave fotografijom i to: Maja Danica Pečanić, Sanja Bistričić i Carla Gradiški.

„Maja Danica je  autorica fotografija raznih kuharica, časopisa, editorijala, reklama, a ujedno je i dobitnica jedne od najvećih nagrada fotografije hrane, a to je nagrada Pink lady.  Sanja Bistričić je završila Agronomski fakultet, ali ju je ljubav prema fotografiji odvukla na drugu stranu i sada završava diplomski studij na Akademiji likovnih umjetnosti, smjer novi mediji. Sanja je poznata po lifestyle fotografiji i videima, fotografiji interijera i modnoj fotografiji. I na kraju, Carla Gradiški Barber koja je našoj publici malo manje poznata, ona je moja prijateljica koja živi već više od 15 godina u Londonu i na University of Westminster je završila BA of Arts, smjer fotografije. Nešto više od dvije godine je radila kao službeni fotograf svih Gordon Ramsayevih restorana, a od 2017. radi kao slobodni umjetnik i između ostalih radila je za Nobu, Clare Smyth i Tom Sellersa.“ – kaže Janja, predstavljajući članice žirija.

Upravo one će donijeti odluku koji će radovi biti dio izložbe van virtualnog svijeta koja će se održati nakon završetka pandemije.

Autoričina je želja da se stvarna izložba održi u nekom lijepom prostoru, ali o tome će razmišljat kad za to dođe vrijeme.

Prijave na ovaj natječaj traju do 15. travnja, nakon čega će žiri pregledati sve prijave kojih je do sada pristiglo preko pedeset!

“Jako sam zadovoljna s odazivom i veselim se što ćemo odabrane fotografije u skorijoj budućnosti vidjeti i na nekom zidu!” – zaključuje Janja, koja najavljuje i da je ideja nagraditi autore tri najbolje fotografije, no više o tomu znat će se kad se izložba bude mogla organizirati i u stvarnom, a ne samo virtualnom svijetu.

Fotografije: janjolinka.com

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.