Najslađi početak novog mjeseca: u ožujak ulazimo uz tortu koja ostavlja bez daha

Marija Herjavić Jerkić nam je zasladila početak novog mjeseca i to ovom neodoljivom tortom od jagoda i čokolade. Znamo da je malo rano za jagode (iako ih se već može naći u brojnim dućanima), ali kako ovomu odoljeti?

Sastojci
Biskvit
  • 5 jaja
  • 100 g šećera
  • 100 g maslaca
  • 100 g čokolade za kuhanje
  • sjemenke vanilije
  • 100 g heljdinog brašna
  • 1 jušna žlica kukuruznog škroba
Krema
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 2 jušne žlice mascarponea
  • 200 ml slatkog vrhnja
I još
  • pekmez od bobičastog voća
  • jagode
  • čokoladna glazura
Priprema
Biskvit

Pjenasto umutite žumanjke s pola šećera, dodajte omekšali maslac pa otopljenu čokoladu, vaniliju i na kraju brašno. Kad se sve dobro poveže, dodajte istučene bjelanjke s polovicom šećera i škrobom. Prebacite u maslacem premazani kalup i pecite 45 minuta na 170°C.

Krema

Kremu pripremite tako da otopljenu čokoladu dodate u mascarpone i dobro promiješate. Sve ubacite u tučeno slatko vrhnje i dobro povežite.

Slaganje

Pečeni i ohlađeni biskvit prerežite na tri dijela. Donji dio premažite marmeladom i po tomu posložite jagode. Preko njih malo šlaga (s ostacima otopljene čokolade) pa preko toga stavite srednji biskvit. Na njega stavite kremu pa zadnji biskvit.

Tortu premažite marmeladom, prelijte čokoladnom glazurom i ukrasite jagodama po želji.

Napomena

Rađeno u kalupu fi 20 cm. Za normalni kalup povećajte količinu.

Ako želite glutensku varijantu, umjesto heljdinog brašna i škroba, stavite 120 g oštrog brašna.

Fotografije: Marija Herjavić Jerkić

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.