Način na koji jedete taiyaki otkriva kakva ste osoba: japanska slastica sa zanimljivom pričom

Ova slastica je osmišljena kako bi i siromašni mogli jesti oradu, a od prvotne varijante s anka punjenjem izbor se proširio pa se danas može birati različite okuse punjenja.

Taiyaki je japanska slastica izrađena od tijesta koje nalikuje vaflima, a koje se puni slatkim nadjevom.  Njezin naziv u doslovnom prijevodu znači: orada sa žara. Orada u Japanu simbolizira proslavu te se vjeruje da donosi sreću. Ova je slastica osmišljena kako bi i siromašni mogli slaviti uz oradu budući da si pravu ne mogu priuštiti.

Recept za taiyaki nastao je kao izvedenica recepta za japansku slasticu imagawayaki koji datira još iz XVIII. stoljeća. Glavna razlika između ove dvije slastice je oblik: imagawayaki je okruglog oblika, dok taiyaki ima specifičan oblik ribe.

Tijesto za taiyaki se izrađuje od brašna, jaja, šećera i mlijeka te se lijeva u kalupe u obliku ribe, a na jednu se stranu dodaje punjenje. Kada se kalup preklopi taiyaki se kuha dok tijesto ne postane zlatno smeđe boje i hrskavo. Tradicionalno se puni ankom – crvenom zrnatom pastom, no s vremenom su počeli puniti i custard cremom, vrhnjem za šlag, čokoladom, raznim džemovima i sirom, a postoji čak i slana varijanta ove slastice.

Taiyaki se obavezno prodaje i jede na Matsuriu, japanskom tradicionalnom festivalu, no može ga se kupiti i u supermarketima. Ova se slastica može kupiti i na ulicama Japana po cijeni koja varira ovisno o lokaciji na kojoj se prodaje te o samom punjenu, a iznosi 100 do 300 jena (cca 6 do 18 kuna).

Veličina slastice može varirati, no uobičajeno je 15 cm i smatra se idealnom veličinom za međuobrok. Iako se može jesti i toplo i hladno, ipak je okus bolji kada se jede odmah nakon izrade.

Zanimljivost vezana uz ovu slasticu jest da Japanci smatraju da način kako jedete taiyaki govori o vašem karakteru. Ukoliko krećete od glave vi ste optimistična i spokojna, no ponekad agresivna osoba. Ukoliko pak krećete od repa vi ste mirni, romantični i pomalo naivni. Ako ni glava ni rep nisu vaš odabir već sredina onda ste vi energična, raspoložena i susretljiva osoba.

Fotografija: Pixabay, Pexels, Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.