Na razini Europske unije: zaštićen naziv još jednog hrvatskog slatkog proizvoda

Još je jedan hrvatski proizvod upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla pa se tako u kategoriji poljoprivredni i prehrambeni proizvodi, uz 28 prethodno zaštićenih hrvatskih proizvoda, od danas nalazi i Rudarska greblica.

Ministarstvo poljoprivrede je objavilo kako je Rudarska greblica upisana u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, čime je naziv ovog proizvoda zaštićen na području cijele Europske unije te ga mogu koristiti samo proizvođači koji udovoljavaju uvjetima iz Specifikacije proizvoda.

Ovu je vijest objavila i Europska komisija, u Službenom listu Europske unije, od 4. veljače 2021. godine.

Proces zaštite ovog naziva pokrenut je u ožujku 2017. godine, kada su članovi Udruge Rudarska greblica podnijeli Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom „Rudarska greblica“.

Inače, riječ je o proizvod dobivenom od  ručno valjanog, tankog tijesta koje se izrađuje od pšeničnog brašna, svinjske masti i/ili margarina, suncokretovog ulja, mlijeka, jaja, maslaca, kiselog vrhnja, soli, svježeg kvasca, šećera i vode koje se puni nadjevom od svježeg kravljeg sira, u koji se mogu dodati dodaci po želji. Naziv je dobila po tradicionalnom alatu zvanom „greblica“, kojim se razgrijavao žar u krušnoj peći rudarskog doma jer je krajnji oblik kolača bio sličan obliku tog alata. Rudarska greblica se proizvodi u mjestu Rude te u okolnim selima u Zagrebačkoj županiji, a priču o njoj već smo donijeli na našem portalu.

Ovo je dvadeset i deveti hrvatski proizvod iz kategorije poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Među proizvodima čiji su nazivi već registrirani su nalaze se i slatki i pekarski proizvodi: Slavonski med, Brački varenik i Varaždinski klipič.

Fotografija: Ministarstvo poljoprivrede

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.