Može li kremastije: donosimo recept za savršenu mousse tortu od jagoda i pistacije

Pistacija i jagode spojile su se u ovoj savršenoj mousse torti čiji je recept s nama podijelila Ana Raguž s bloga Tirkizna.

Sastojci
(za tortu promjera 20 cm)
Biskvit
  • 20 g neslanih pistacija
  • 3 bjelanjka
  • 70 g šećera
  • 10 g paste od pistacije
  • 60 g mljevenih badema
Mousse od jagoda
  • 3 lista želatine
  • 200 g pirea od jagoda (400 g jagoda)
  • 100 g šećera
  • 1 žlica soka od limuna
  • 200 ml slatkog vrhnja
Mousse od pistacije
  • 3 lista želatine
  • 3 žumanjka
  • 60 g šećera
  • 250 ml mlijeka
  • 2 žlice paste od pistacija
  • 200 ml slatkog vrhnja
Priprema
Biskvit

Upalite i ugrijte pećnicu na 200°C. Pecite pistacije desetak minuta, a potom ih usitnite na manje komadiće, nemojte ih previše usitniti, neka se osjete komadići.

Bjelanjke miksajte sve dok ne počnu rasti, dodajte malo po malo šećer i istucite u čvrsti snijeg. Bjelanjcima dodajte pastu od pistacija, sve lagano sjedinite pjenjačom (nikako mikserom). Umiješajte nježno bademe i sve sjedinite. Ulijte u kalup za tortu promjera 20 cm. Pospite po vrhu komadiće narezanih pistacija.

Pecite 12 minuta na 180°C. Pečeni biskvit ohladite.

Mousse od jagoda

Stavite listiće želatine u posudu s hladnom vodom.

Svježe jagode pomiješajte sa šećerom, limunovim sokom i stavite u posudu, na srednju vatru dok se ne počnu raspadati. Maknite s vatre i kroz cijedilo procijedite. U topli, procijeđeni pire od jagoda umiješajte želatinu koju ste ocijedili od viška vode. Ohladite na sobnoj temperaturi.

Vrhnje istucite u čvrsti šlag. Ohlađeni pire od jagoda, malo po malo umiješajte špatulom u tučeno slatko vrhnje.

Biskvit stavite na tanjur, oko biskvita stavite obruč za tortu na 20 cm. Ulijte pažljivo mousse od jagoda. Ohladite u hladnjaku najmanje 2 sata.

U međuvremenu pripremite mousse od pistacije.

Mousse od pistacije

Listiće želatine stavite u posudu s hladnom vodom.

U jednoj posudi miksajte žumanjke sa šećerom dok ne dobijete finu, bijelu kremu. Dodajte mlijeko i kuhajte na vatri oko 8 minuta uz neprestano miješanje. Maknite s vatre i u još vruće otopite listiće želatine koje ste ocijedili od viška vode. Dodajte i pastu od pistacije i miješajte dok smjesa ne postane homogena. Ohladite na sobnoj temperaturi.

Slatko vrhnje istucite u čvrsti šlag. Lagano dodajte ohlađenu kremu od pistacije u tučeno slatko vrhnje, sve lijepo i nježno povežite špatulom.

Mousse od pistacije ravnomjerno nanesite preko stisnutog moussa od jagoda. Ohladite u hladnjaku preko noći.

Prije posluživanja, pažljivo maknite obruč oko torte i ukrasite po želji.

Fotografija: Tirkizna

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.