• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Mousse kocke s karamelom

Mousse kocke s karamelom

Slatkopedija 06 lip 2019 Recept dana Leave a comment

Evo nam i prvog recepta naše nove suradnice Sunčice Stanković s bloga Mes folies culinaires / Moje kulinarske ludorije – mousse kocke s karamelom.

Sastojci
Biskvit
  • 2 jaja
  • 120 g smeđeg šećera
  • 138 g pšeničnog brašna
  • 20 g pudinga od vanilije
  • 20 g kakaa
  • 10 g praška za pecivo
  • 3 žlice kiselog vrhnja
  • 150 ml vrelog mlijeka
Mousse krema
  • 200 g tamne čokolade
  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 250 gr mascarpone sira
  • 4 žlice smeđeg šećera
Karamela
  • 100 g kristal šećera
  • 30 g omekšalog maslaca
  • 150 ml vrhnja za šlag
Priprema
Biskvit

Najprije u jednoj zdjeli pomiješajte brašno, puding, kakao i prašak za pecivo.

Kalup za pečenje veličine 28cm premažite uljem i ležerno posipite smeđim šećerom.

Uključite pećnicu da se zagrije na 250 ℃ dok mutite biskvit, akad ga stavite u pećnicu, smanjite temperaturu na 180℃.

Stavite mlijeko da se zagrije.

Jaja pjenasto umutite sa šećerom, dodajte mješavinu brašna, pudinga, kakaa i praška za pecivo, sjedinite mikserom, zatim dodajte vrhnje i mlijeko, dobro sjedinite pjenjačom te smjesu ulijte u kalup i pecite kolač na 180℃ oko 25 minuta.

Mousse krema

Mascarpone umutite pjenasto sa šećerom.

Izlomite čokoladu na komadiće te je stavite u dublju posudu, vrhnje zagrijte do vrenja i prelijte preko čokolade, dobro sjedinite pjenjačom i ostavite u hladnjaku da se ohladi i stegne, nakon toga je dodajte u umućeni mascarpone te ih sjedinite mikserom muteći dobrih 5 minuta (što više mutite, krema će biti pjenastija.)

Karamela

Stavite šećer u lončić pa na tihu vatru da se otapa da dobije finu karamel boju. Šećer nikako ne miješajte nego s vremena na vrijeme okrenite lončić polukružno. Zatim dodajte maslaca, pustite da se otopi, zatim dodajte vrhnje te pustite da karamela provri uz neprestano miješanje, pomaknite lončić s vatre i ostavite da se karamela ohladi i samim tim i zgusne.

Slaganje

Ohlađeni biskvit presijecite na pola po dužini, premažite ga karamelom, stavite mousse kremu, zatim drugi biskvit, odozgo ostatak fila i na kraju karamelu. Stavite kocke u hladnjak da se kolač stegne i formira fini sloj moussea.

Napomena

Smjesa za biskvit je malo rjeđa, ali nakon pečenja bude odlična.

Fotografije: Mes folies culinaires / Moje kulinarske ludorije

blog karamela kolač moje kulinarske ludorije mousse recept dana slatki recept sunčica stanković 2019-06-06
Tags blog karamela kolač moje kulinarske ludorije mousse recept dana slatki recept sunčica stanković

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Proslava Ramazanskog bajrama u Turskoj uz dijetalnu baklavu

Sljedeći članak :

Uvođenjem bezličnih pakiranja žele izjednačiti slatkiše s cigaretama

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!