• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Za Međunarodni dan kave počastite se ovom odličnom roladom

Za Međunarodni dan kave počastite se ovom odličnom roladom

Slatkopedija 01 lis 2021 Recepti Komentari isključeni za Za Međunarodni dan kave počastite se ovom odličnom roladom

Za proslavu današnjeg Međunarodnog dana kave odabrali smo recept za moka roladu koji nam stiže s bloga Mystic cakes autorice Natalije Milodanović.

Sastojci
Biskvit
  • 6 jaja
  • 20 g kakaa
  • 80 g oštrog brašna
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 100 g šećera
  • 1 žličica arome vanilije
  • 60 ml (55 g) ulja
Fil
  • 3 jaja
  • 125 g šećera u prahu
  • 1 žličica arome vanilije
  • 3 žličice instant kave + 2 žličice vrele vode
  • 125 g maslaca
Dekoracija
  • 1 vrećica praška za šlag + mlijeko
  • 1 žličica instant kave + 1 žličica vrele vode
  • zrna kave
Priprema
Biskvit

Odvojite bjelanjke od žumanjaka. U posebnoj posudi sjedinite kakao, brašno i prašak za pecivo, izmiješajte i prosijte.

U posudu s bjelanjcima dodajte prstohvat soli i počnite mutiti mikserom uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi i dok ne dobijete čvrst snijeg.

Sada smanjite mikser na najmanju brzinu i dodajte jedan po jedan žumanjak, potom vaniliju i ulje u tankom mlazu, sve vrijeme muteći mikserom.

Na kraju dodajte mješavinu suhih sastojaka i vrlo kratko izmiješajte mikserom na najmanjoj brzini, samo dok se sve ne sjedini. Ovo možete i špatulom. Bitno je da smjesa ostane prozračna.

Smjesu za biskvit istresite u lim dimenzija 38 × 24 cm, obložen pek papirom i stavite peći u prethodno zagrijanu pećnicu na 180 stupnjeva, oko 20 minuta.

Gotov biskvit prohladite vrlo kratko, oko 5 minuta, tek toliko da možete rukovati s njim, pa ga još toplog zajedno s papirom uvijte u roladu i ostavite tako da se ohladi skroz, i poprimi oblik rolade.

Fil

Stavite cijela jaja u odgovarajući lonac i dodajte šećer u prahu pa dobro izmiješajte pjenjačom da se sjedini. Nema potrebe za mikserom. Uzmite još jedan lonac i ulijte u njega ključalu vodu pa stavite gore lonac s jajima i kuhajte na pari.

Jaja se kuhaju na pari uz stalno miješanje pjenjačom, desetak minuta dok se ne zgusnu. Kada žlicom ili kuhačom povučete po dnu lonca i ne ostaje trag već možete jasno vidjeti dno lonca, gotovo je.

Skinite s vatre i ulijte aromu vanilije, kao i kavu koju ste prethodno rastopili u vreloj vodi, pa sve dobro izmiješajte. Možete vratiti na vatru još minutu.

Skuhani fil prohladite, miješajući ga pjenjačom. Vrlo brzo se ohladi. Kada je mlak, ubacite maslac isjeckan na kockice i mikserom fino pjenasto izmutite.

Slaganje

Sada možete preći na rolanje. Ohlađen biskvit pažljivo odmotajte i skinite mu papir. Rasporedite preko njega fil svugdje ravnomjerno, vodeći računa da ne idete baš do kraja biskvita.

Pažljivo zarolajte biskvit i ostavite u hladnjaku da se stegne.

Dekoracija

Poslije nekoliko sati ili sutradan dekorirajte po želji. Ja sam umutila jedan šlag i dodala mu žličicu instant kave rastopljene u vreloj vodi, kako bi i šlag imao aromu kave.

Napomena

Korisitite pravu instant kafu tipa ness, mokate i sl., a ne one „3 u 1“ jer te imaju preslabu aromu. Također nemojte koristiti tursku kavu zbog taloga.

Ne savetujem zamjenu maslca margarinom jer fil neće biti ni približno finog ukusa.

Biskvit možete peći i u velikom limu od pećnice. U tom slučaju bit će tanji pa će presjek ljepše izgledati jer veći i tanji biskvit možete više puta zarolati. Ja sam ovaj put htjela da bude ovako bucmast.

Fotografije: Mystic cakes

blog kava moka rolada mystic cakes natalija milodanović recept dana rolada 2021-10-01
Tags blog kava moka rolada mystic cakes natalija milodanović recept dana rolada

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Zbog plijesni u sastavu povlače se slastičarski proizvodi

Sljedeći članak :

Završena prodaja Leda: Nomad Foods službeno je novi vlasnik

Povezani članci

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Torta s jagodama i vanilijom: slastica kojoj ćete se uvijek vraćati

Slatkopedija 06 lip 2023
Za ljubitelje kave u slasticama: donosimo recept za tortu koju ćete obožavati

Za ljubitelje kave u slasticama: donosimo recept za tortu koju ćete obožavati

Slatkopedija 05 lip 2023
Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Posebne kremšnite obilježile su našu šestu godinu postojanja

Slatkopedija 02 lip 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!