„Moj Zagreb, tak imam te rad“: torta u čast voljenom gradu

Baš kao što je Ivica Šerfezi u pjesmi iz naslova ovog teksta opjevao sve ljepote Zagreba, tako ih je Lada Osredečki, koja stoji iza slastica Llady Cakes, vjerno prikazala na torti koja je izazvala oduševljenje korisnika društvenih mreža.

Katedrala, crkva sv. Marka, spomenik Antunu Gustavu Matošu, ban Jelačić… sve su to omiljena zagrebačka mjesta ne samo pravim purgerima, već i onim brojnim povremenim i stalnim stanovnicima koji u hrvatskoj metropoli pronalaze svoj drugi dom. Sve to i puno više našlo se na torti koju je dekoraterka slastica Lada Osredečki, koja stoji iza brenda Llady Cakes izradila za rođendan jednom purgeru i strastvenom navijaču Dinama, a koja je ovih dana izazvala sveopće oduševljenje na društvenim mrežama.

Dobivši od naručiteljice potpunu slobodu u izradi torte koja je trebala odisati Zagrebom, Lada je, želeći se odmaknuti od samog znaka Dinama ili pak od suhoparnog prikazivanja zgrada, spremno prionula osmišljavanju torte koja će više od svega govoriti „Zagreb“. Pritom je pazila na svaki i najmanji detalj, prikazavši tako vjerno sva ona mjesta na kojima se stvaraju najslađe zagrebačke uspomene. Osobitu pozornost privlači neizostavni, zaštitni znak navijača Dinama – buldog kojemu je Lada u usta stavila šestinski kišobran.

Koje je tehnika koristila da bi postigla ovakav izgled torte, bi li bila spremna nešto slično napraviti za druga hrvatska mjesta i je li joj ova torta najdraža u njezinoj karijeri, ispričala je u razgovoru za naš portal.

Kako je došlo do izrade ove torte?

Tortu je naručila prijateljica za svog muža, velikog zaljubljenika u Zagreb, purgera i zaljubljenika  u Dinamo.

Zamolila me da napravim tortu na temu Zagreba, ali po mojoj želji. Najdraži dio slastičara-dekoratera su „slobodne ruke” i tu mi je mašta proradila.

Koliko vam je dugo trebalo da osmislite sam izgled torte, a koliko da ju napravite?

Tortu sam osmišljavala sigurno desetak dana, nisam htjela na torti suhoparno nabrajanje zgrada ili siluete, također niti znak Dinama nije bio opcija, već sam htjela „preslikati“ dio grada koji mi je najdraži s naglaskom na dijelove po kojima je prepoznatljiv.

Dekoraciju sam izrađivala tri dana, kada god sam pomislila da sam gotova sjetila sam se nekog detalja bez kojeg Zagreb nije Zagreb, a u konzultaciji sa svojim bližnjima ideje su samo nadolazile.

Mislim da je najmaštovitiji detalj zaštitni znak Dinama, buldog sa šestinskim kišobranom u ustima.

Koje ste sve tehnike koristili za dekoriranje ove torte?

Na torti sam koristila razne tehnike, ali osnova je modeliranje, izrezivanje i ocrtavanje detalja te sjenčanje i bojanje kistom.

Što god mi je palo napamet, a da dobijem željeni efekt .

Moram priznat da sam prilikom izrade torte uistinu uživala i dala sam sve od sebe da dočaram Zagreb kakvim ga ja vidim, romantičan i predivan. Na kraju cijele priče se ispostavilo da ako radiš srcem i ljubavlju rezultat mora biti zapažen…

Nikada nisam voljela industrijsku proizvodnju torti, bez osobnog pečata, a ovaj put je to uistinu bila dobra nit vodilja.

Jesu li vas iznenadile pozitivne reakcije koje je ova torta izazvala na društvenim mrežama ili ste takve reakcije očekivali?

Moram priznati da sam bila jako iznenađena reakcijama nakon objave torte. Očekivala sam koji lajk više od uobičajenog, ali nikako 118.000 pregleda torte, to je nevjerojatno.

Biste li bili spremni ovakvu tortu napraviti i za neki drugi hrvatski grad, selo ili otok?

Ideja o torti na temu drugih gradova, otoka  ili sela je fantastična, uživala bih radeći ih.

Je li vam ovo najdraža torta u vašoj dosadašnjoj karijeri?

Ovo mi je najdraža torta koju sam radila do sada, veliki kompliment mi je bila narudžba torte jer Zagreb je moj grad i obožavam stari dio grada gdje sam odrasla, njegove uličice, spomenike i znamenitosti.

Fotografije: Lada Osredečki

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.