Darko Debić s bloga Samo jedan griz s nama dijeli recept za tradicionalnu uskršnju slasticu izrađenu na drugačiji način – s prirodnim kvascem.
Sastojci
Kvasac
- 45 g manitoba brašna
- 20 g šećera
- 45 g vode
- 20 g aktivnog startera
Tijesto
- 1 cijelo jaje
- 3 žumanjka
- 1,5 dl mlijeka +1 žlica ako je kasnije potrebno
- 1 žlica meda
- 80 g šećera
- 2 vanilin šećera
- 2 žlice maraschina
- korica 2 male naranče ili kombinacija naranče i limuna
- vodica cvijeta naranče, ružina vodica, ekstrakt sirnice
- malo ribane tonke
- 300 g manitoba brašna
- 250 g glatkog brašna jedna žlica manje ili više
- 160 g maslaca sobne temperature
- 2 prstohvata soli
- razmućeno jaje za premazivanje
Priprema
Sastojke za kvasac pomiješajte večer prije i ostavite pokriveno. Ujutro u kvasac dodajte jaje, žumanjke, mlijeko, med, šećer, vanilin šećer, maraschino, ribanu koricu naranče, vodicu cvijeta naranče, ružinu vodicu, ekstrakt sirnice i tonku. Miješajte dok se sve ne spoji u jednoličnu masu.
Zatim polako dodajte brašno pa kad se sve sjedini ostavite tijesto na hladnom desetak minuta.
Nakon toga mijesite oko osam minuta kako bi se razvio gluten. Dodajte po potrebi još žlicu mlijeka i umijesite.
Zatim postepeno dodajte maslac. Dodajte sol i mijesite još desetak minuta.
Držite pokriveno na toplom mjestu dok se tijesto gotovo ne udvostruči. Stavite tijesto na radnu površinu i oblikujte četiri pince. Premažite ih razmućenim jajetom i držite na toplom dok gotovo dvostruko ne narastu.
Još jednom premažite razmućenim jajetom, pospite šećerom u granulama (ili drobljenim kockama šećera), zarežite Y i stavite u prethodno zagrijanu pećnicu na 170° C na 30-ak minuta.
Fotografija: Samo jedan griz