Ništa nije ljepše od blagdanskog obiteljskog doručka, a da su za to idealna topla peciva jako dobro zna Ana Srdoč s bloga Tirkizna čiji recept danas dijelimo s vama.
Sastojci
Tijesto
- 12 g svježeg kvasca
- 80 g šećera
- 250 ml toplog mlijeka
- 550 g brašna
- 70 g grožđica namočenih u rum
- prstohvat soli
- 2 jaja
- 80 g mekanog maslaca (sobna temperatura)
- korica jednog limuna
Glazura
- 60 ml vode
- 50 g šećera
Krema
- 60 g šećera u prahu
- 40 g kremastog sira
- 15 g mekanog maslaca (sobne temperature)
- žlica vode
Priprema
U manjoj zdjelici izmrvite svježi kvasac, dodajte malo šećera, mlijeka i brašna (odvojite od ukupne količine) i pustite 10 minuta da kvasac poraste. Potopite grožđice u rum.
Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. U veću zdjelu stavite brašno, šećer, sol, jaja, maslac, koricu limuna i toplo mlijeko. Polako miksajte mikserom s nastavkom za tijesta. Dodajte i porasli kvasac. Miksajte 10 minuta. Dodajte ocijeđene grožđice i miksajte još jednu minutu. Pokrijte čistom krpom i pustite na toplom sat vremena da se tijesto podupla.
Od dignutog tijesta vadite kuglice, 80 g (važite ih), a možete i manje, 60 ili 70 g. Malo ih zarolajte rukama da dobiju pravilan oblik loptice. Stavljajte ih na lim za pečenje koji ste namazali maslacem (dno i stranice) te ih redajte s manjim razmakom. Pokrijte krpom i pustite još 30 minuta da se dižu, a u međuvremenu napravite glazuru tako da u manju posudu stavite vodu i šećer i rastopite na vatri do vrenja. Maknite s vatre i ohladite.
Pecite peciva dvadesetak minuta do zlatno žute boje. Izvadite peciva iz pećnice te ih odmah premažite glazurom i pustite da se ohlade, barem da budu mlaka.
Izmiksajte sve sastojke za kremu i stavite u slastičarsku vrećicu bez nastavka pa napravite križiće preko peciva. Uživajte.
Fotografija: Tirkizna