• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Male tajne izrade lisnatog tijesta

Male tajne izrade lisnatog tijesta

Mirjana Bošković Smrekar 12 lip 2018 Slatke tajne Leave a comment

Izrada ovog tijesta traži puno vremena, strpljenja i upornosti zbog čega mnogi posežu za kupovnim tijestom.

Lisnato ili laminirano tijesto koristi se u izradi brojnih slastica, a  karakterizira ga slojevita struktura te bogatstvo masnoćom. Izrađuje se od brašna, masnoće, malo soli te vode. Brašno je najvažniji sastojak lisnatog tijesta stoga se preporučuje pomiješati više vrsta kvalitetnog brašna kako bi se dobilo što bolje tijesto.

Isto tako važan je i odabir masnoće koja tijestu daje gipkost i rastezljivost, pri čemu treba paziti da udio vode koju masnoća sadrži bude što manji. Za kvalitetno lisnato tijesto preporučuje se upotreba maslaca.  Omjer brašna i masnoće otprilike je jednak, a količina ovisi o željenoj količini tijesta koju želite dobiti. Količina vode određuje se prema konzistenciji tijesta. Ono ne bi smjelo biti ni presuho, ali ni preljepljivo.

Budući da se tijesto treba više puta preklopiti i izvaljati njegova priprema dugo traje pa mnogi posežu za kupovnim tijestom. Upravo zbog višestrukog preklapanja i valjanja nastaju slojevi povezani tankim listićima masnoće.

Tehnika preklapanja ima velik utjecaj na kvalitetu lisnatog tijesta. Preklapa se četiri puta, i to: prvi put tri preklapanja, drugi put četiri, zatim treći put ponovno tri i četvrti put četiri preklapanja. Što se više tijesto preklapa ono će biti slojevitije i hrskavije. Između svakog preklapanja tijesto mora odmoriti. Izrađeno se tijesto može zamrznuti te koristiti po želji, uz prethodno odmrzavanje u hladnjaku.

Fotografije: Kate Bošković 

lisnato tijesto savjeti slatke tajne 2018-06-12
Tags lisnato tijesto savjeti slatke tajne

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

S tržišta se povlači Tastino čokoladna tortica

Sljedeći članak :

Sacher torta – najpoznatija torta na svijetu

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!