• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Madeleines s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom

Madeleines s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom

Slatkopedija 02 tra 2019 Recept dana Leave a comment

Onog trenutka kad smo vidjeli fotografije ovih neodoljivih madeleinesa s kokicama i karameliziranom bijelom čokoladom, odmah smo poželjeli dobiti recept. Strpljivo smo čekali da nam ga Ana Zelić s Ana’s Baking Chronicles pošalje i danas ga konačno dijelimo s vama.

Sastojci
  • 2 velika jaja (sobne temperature)
  • 130 g smeđeg šećera
  • 120 g smeđeg maslaca
  • 110 g glatkog brašna
  • ½ žličice praška za pecivo (2 grama)
  • prstohvat soli
  • ½ žličice ekstrakta vanilije
  • 200 g kvalitetne bijele čokolade (min. 28% kakaove mase)
  • slane kokice
Priprema

U mali lonac stavite topiti maslac i miješajte kuhačom dok ne posmeđi i ne osjetite prekrasnu orašastu aromu. Pazite da ga ne pregorite.

Nakon što ste gotovi s topljenjem, prebacite maslac u manju zdjelu i ostavite da se malo ohladi, ali i dalje treba biti rastopljen.

Dok se maslac hladi, pripremite suhe sastojke. Prosijte brašno, prašak za pecivo i sol u jednu zdjelu i stavite sa strane.

U srednje velikoj zdjeli miksajte jaja, ekstrakt vanilije i šećer 5-7 minuta, dok se smjesa ne udvostruči, postane svjetlija, pahuljasta i gusta. Zatim dodajte prethodno prosijane suhe sastojke i nježno izmiješajte kuhačom ili mikserom na najnižoj brzini.

Odvojite par žlica smjese u zdjelicu sa smeđim maslacem, dobro izmiješajte dok se ne sjedini – ne smije biti tragova masnoće. Vratite u ostatak smjese i nježno izmiješajte. Prekrijte smjesu folijom i ostavite da odmori u frižideru 30-40 minuta.

Zagrijte ventilacijsku pećnicu na 165°C, odnosno 175°C ako koristite pećnicu s gornjim i donjim grijačem. Dobro namastite pleh za madeleines kako se ne bi lijepili. Svaki kalup napunite jednom žlicom smjese. Pecite između 10 i 12 minuta. Kad su gotovi, ostavite ih 2 minute u plehu prije nego što ih izvadite na rešetku da se ohlade u potpunosti.

Od ove smjese dobit ćete 24 komada.

Karamelizirana bijela čokolada

U dublji pleh dimenzija 20×30 stavite komadiće bijele čokolade. Izuzetno je važno da bude kvalitetna i da u sebi sadrži minimalno 28% kakaove mase. U zagrijanoj ventilacijskoj pećnici na 120°C, zagrijavajte čokoladu u intervalima od 10 minuta. Nakon svakih 10 minuta, dobro je izmiješajte i razmažite koristeći silikonsku špatulu. Ovaj će proces trajati 60-70 minuta, odnosno dok čokolada ne postane boje poput kikiriki maslaca i osjetite lijepu karamelastu aromu.

Nakon što ste zadovoljni karamelizacijom, rasporedite rastopljenu čokoladu jednako po cijelom plehu i ostavite da se ohladi na sobnu temperaturu, a potom je spremite u led kako bi se stvrdnula i kako bi je mogli razlomiti na manje komade i spremiti u staklenku.

Za ovaj recept, u dubljoj zdjelici rastopite na pari 100 g. Ohlađene madeleines umočite prvo u čokoladu, a onda pospite kokicama.

Fotografije: Ana’s Baking Chronicles

ana zelić ana's baking chronicles bijela čokolada kokice madeleines recept dana slatki recept smeđi maslac 2019-04-02
Tags ana zelić ana's baking chronicles bijela čokolada kokice madeleines recept dana slatki recept smeđi maslac

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

S tržišta se povlači kukuruzna krupica

Sljedeći članak :

Torta od mrkve s kremom od limuna

Povezani članci

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022
Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Nakon mandarina, na red su došli maruni: opet pripremamo poseban tiramisù

Slatkopedija 30 stu 2021
Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Imamo savršeni recept za omiljeni desert: pripremite cheesecake kao iz najboljih slastičarnica

Slatkopedija 01 srp 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!