• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Ledeni vjetar

Ledeni vjetar

Kate Bošković 06 svi 2018 Recept tjedna Leave a comment

U nekoliko intervjua istaknula sam kako mi je ova torta, uz tortu caprese, najdraži desert. Recept po kojem pripremam sam davno pronašla u kuharici koju sam dobila za rođendan, ali sam ga s vremenom malo izmijenila.

Sastojci
Kore
  • 9 bjelanjaka
  • 300 grama šećera
  • 1 žlica limunovog soka
Krema
  • 9 žumanjaka
  • 4 žlice šećera
  • 3 vrećice vanilin šećera
  • 2,5 dl mlijeka
  • 4 žlice oštrog brašna
  • 250 grama margarina za kreme
I još
  • 6-8 vrećica šlag pjene
  • 3-4 kremfixa
  • banane
  • kivi
  • jagode
  • limun
Priprema

Pećnicu zagrije na 150 stupnjeva.

Margarin za kreme izvadite iz hladnjaka i ostavite da omekša na sobnoj temperaturi.

Kore

Bjelanjke umutite u čvrsti snijeg i dodajte im jednu žlicu limunovog soka. Stalno miješajući, postepeno dodajte šećer. Čvrsti snijeg izlijte na veliki lim za pečenje koji ste prethodno obložili papirom za pečenje te ga ravnomjerno rasporedite. Pecite oko sat vremena. Ukoliko vam kore prebrzo dobiju boju, prekrite ih aluminijskom folijom. Gotove kore ohladite, podijelite na tri dijela i oprezno odvojite od papira za pečenje.

Krema

Na vatru stavite mlijeko da prokuha. Žumanjak, šećer i vanilin šećer miješajte dok ne dobijete pjenastu smjesu. Malo po malo ovoj smjesi dodajte brašno. Uzavrelo mlijeko maknite s vatre, malu količinu dodajte smjesi od žumanjaka i dobro promiješajte, a zatim dodajte preostalo mlijeko i sve dobro izmiješajte. Ovu smjesu stavite kuhati na paru i stalno miješajući, kuhajte dok se ne zgusne pa je pomaknuti s vatre i ostavite da se ohladi. U ohlađenu kremu dodajte razrađeni, omekšali maslac i miješajte dok se sve dobro ne sjedini.

Slaganje

Umutite šlag pjenu s kremfixom.

Narežite banane, kivi i jagode, a banane poprskajte s malo limunovog soka kako ne bi pocrnile.

Na tanjur za posluživanje stavite prvu koru te je premažite slojem kreme. Na njega posložite narezane banane, a preko premažite sloj šlaga. Prekrijte drugom korom pa ponovite postupak mijenjajući voće – umjesto banana, na ovaj sloj poredajte jagode, a na zadnji kivi. Na kraju cijelu tortu obložite šlagom i dekorirajte po vlastitoj želji.

Torta se čuva u hladnjaku do samog serviranja.

Napomena

Ova se torta obično radi u četvrtastom obliku te se kore peku u velikom limu za pečenje. Međutim, ako želite, tortu možete napraviti i u standardnom, okruglom obliku torte. U tom je slučaju potrebno svaku koru (pripremljenu s tri jaja) peći pojedinačno.

U sastojcima nije naveden točan broj šlag pjena i kremfixa jer to ovisi tomu koliko ćete šlaga staviti na svaku  koru.

Za izradu ove torte možete koristiti i neku drugu kombinaciju voća, prema vlastitom izboru.

Umjesto šlag pjene, može se koristiti vrhnje za šlag (trebat će vam oko 1 l vrhnja).

Što se tiče količine voća, nama obično ide 3-4 banane, jedna mjerica jagoda i 4-5 kivija, ali to ovisi o veličini voća i o tomu koliko ćete ga gusto poslagati.

Fotografije: Kate Bošković

[print_link]

banana jagode kate bošković kivi ledeni vjetar recept tjedna slatki recept voćni deserti 2018-05-06
Tags banana jagode kate bošković kivi ledeni vjetar recept tjedna slatki recept voćni deserti

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Vasilije Vasiljević: “Svakodnevno se susrećem s tortama čija mi dekoracija predstavlja izazov”

Sljedeći članak :

L’orchidée – nova zadarska slastičarnica

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!