• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Torta caprese

Torta caprese

Kate Bošković 13 velj 2018 Recept tjedna Leave a comment

Prije dvije godine ostvario mi se san – posjetila sam otok Capri, a uz prekrasne prizore očaravajućeg otoka, u sjećanju mi je zauvijek ostala i torta caprese – najukusniji simbol tog otoka.

Sastojci
  • 250 grama blanširanih badema
  • 200 grama čokolade za kuhanje
  • 5 jaja
  • 180 grama šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 200 grama maslaca
  • pola čašice ruma
I još
  • šećer u prahu
  • sladoled od vanilije
Priprema

Ukoliko niste kupili već blanširane bademe, prvi korak je očistiti bademe od kore. Na vatru stavite lonac s vodom i pustite da se kuha do vrenja. Zatim ugasite vatru, dodajte bademe i ostavite ih u vreloj vodi nekoliko minuta. Ugrijte pećnicu na 50 stupnjeva s ventilatorom. Bademe malo po malo vadite iz vode te im, stiskanjem između dva prsta, odstranite koru. Veliki lim za pečenje obložite papirom za pečenje i na njega rasporedite bademe. Stavite lim u pećnicu i pustite bademe da se suše 10-15 minuta.

Čokoladu i maslac otopite na pari i ostavite da se ohladi.

Očišćene i osušene bademe kratko sameljite u mikseru zajedno s polovicom šećera, kako bi bademi ostali krupni.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva s ventilatorom.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke pa žumanjke, zajedno s preostalom količinom šećera i vanilin šećerom, pjenasto umutite. Dodajte im ohlađenu čokoladu i maslac i rum te miješajte najmanjom brzinom dok se sve ne sjedini. U ovu smjesu, ručno miješajući, dodajte samljevene bademe.

Bjelanjke izradite u čvrsti snijeg pa ih dodajte smjesi ručno miješajući od dolje prema gore.

Smjesu stavite u kalup za torte promjera 26 cm, koji ste poprskali uljem u spreju (ili obložili papirom za pečenje).

Stavite u pećnicu na 5-7 minuta, a zatim smanjite temperaturu na 160 stupnjeva i nastavite peći, bez otvaranja pećnice još 30-40 minuta. Ukoliko nakon 30 minuta primijetite da još nije gotovo, ali da je jako potamnilo, prekrijte tortu aluminijskom folijom.

Izvadite tortu iz pećnice i pustite da se ohladi. Prije serviranja, pospite je šećerom u prahu te je servirajte uz kuglicu sladoleda od vanilije. Ova se torta čuva izvan hladnjaka.

Napomena

Danas se u dućanima mogu naći već oguljeni bademi, tako da možete kupiti njih i preskočiti prvi korak u pripremi ovih kolača.

Preporuča se da bademe krupno usitnite. Naravno, prema vlastitim željama, mogu se i više usitniti, ali time se gubi karakterističan način izrade ove torte. Također, samo usitnjavanje badema treba brzo obaviti kako oni ne bi pustili svoje ulje.

Prilikom pečenja, pripazite da vam se torta ne presuši. Moguće je da će vama trebati manje vremena, ovisno o jačini vaše pećnice. Torta iznutra mora ostati vlažna.

Iako ova torta stajanjem ne gubi na okusu i kvaliteti, štoviše, prema nekima čak stajanjem postaje bolja, preporučujemo vam da je servirate toplu uz sladoled od vanilije.

Fotografije: Kate Bošković 

[print_link]

bademi capri italija kate bošković recept tjedna sladoled od vanilije slatki recept torta caprese torta. čokolada 2018-02-13
Tags bademi capri italija kate bošković recept tjedna sladoled od vanilije slatki recept torta caprese torta. čokolada

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Šesti Choco & Wine fest u Brtonigli

Sljedeći članak :

Sajam gastronomije i hotelsko-ugostiteljske opreme u Zagrebu

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!