• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Kuglof s rumom i orasima

Kuglof s rumom i orasima

Slatkopedija 14 sij 2019 Recept dana Leave a comment

Alica Bjeli Duduković se pobrinula da nam i ovaj tjedan započne slatko i čokoladno, zahvaljujući njezinom receptu za kuglof s rumom i orasima.

Biskvit
  • 4 jaja
  • 200 g šećera
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 200 ml mlijeka
  • 1 vrhom puna žlica kakao praha
  • 150 g oraha
  • 200 g brašna
  • 12 g praška za pecivo
Preljev
  • 200 g šećera
  • 400 ml vode
  • 100 ml ruma
Glazura
  • 100 g čokolade 70% kakaa
  • 50 g čokolade 54% kakaa
  • 3 žlice ulja
Priprema

Prvo skuhati preljev. Prokuhati vodu sa šećerom da se šećer otopi pa ostaviti da tako kuha jedno 5 minuta. Ohladiti i u to umiješati rum. Postoji mogućnost da biskvit neće upiti svu tekućinu (osobito ako ga radite u običnom 30×20 cm pekaču).

Za biskvit prvo odvojiti žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke spremiti u hladnjak. Žumanjke pjenasto umutiti sa šećerom i maslacem, a zatim postepeno dodavati mlijeko. Prosijati brašno, kakao i prašak za pecivo te umutiti u smjesu. Na kraju umutiti i orahe.

Istući snijeg od bjelanjaka i lagano ga špatulom umiješati u smjesu.

Smjesu istresti u kalup za kuglof te peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 190°C oko 55 minuta (nakon 30 minuta prekriti kalup folijom da ne tamni i obavezno već nakon 45 minuta čačkalicom isprobati je li pečen).

Biskvit izvaditi iz pećnice, ostaviti da se prohladi. Izvaditi ga iz kalupa za kuglof, izbockati ga čačkalicom i žlicom prelijevati preljev dok se ne potroši. (Ja to radim na žici ispod koje je tanjur pa onda mogu taj rum potrošiti za kompot ili čaj primjerice).

Kada se biskvit ohladio do kraja (nakon nekoliko sati) preliti ga glazurom – na pari otopiti čokoladu s uljem, preliti preko kuglofa i kada se stisne, nakon nekoliko minuta posuti mljevenim orasima.

Napomena

Ovaj kuglof se može raditi i u pekaču dimenzija 30×20 cm, ali s obzirom na to da ja baš volim kuglofe, onda je kod mene u ovom obliku.

Ako pečete u kalupu 30×20 cm, pecite 20 minuta i provjerite čačkalicom pa dopecite do kraja.

Fotografije: Alica Bjeli Duduković

[print_link]

2019-01-14

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Čupavci

Sljedeći članak :

Sigep 2019: hrvatske mlade slastičarke u borbi za svjetski naslov

Povezani članci

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023
Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Odličan izbor za doručak ili večeru: pripremite i vi buhtle s višnjama

Slatkopedija 31 lis 2022

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!