Na društvenim mrežama Darka Debića, autora bloga Samo jedan griz, otkrile smo recept za čaroban granadski desert Pionono koji ime duguje činjenici da je napravljen u čast pape Pija IX. Danas s vama dijelimo onu verziju kolača koju je pripremio upravo Darko Debić.
Sastojci
Biskvit
- 4 jaja
- prstohvat soli
- 70 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 40 g glatkog brašna
- 40 g škrobnog brašna
- 2 čajne žličice praška za pecivo
Krema
- 500 ml mlijeka
- korica pola limuna
- 4 jaja
- 80 g šećera
- 10 g vanilin šećera
- 60 g škrobnog brašna
- 50 g maslaca
- 50 ml likera po želji ili ruma
Preljev
- 150 ml soka po želji npr. bazga
- 100 ml likera po želji ili ruma
- malo cimeta po želji
Završni sloj
- šećer za posipanje i karameliziranje
Priprema
Biskvit
Zagrijte pećnicu na 175°C.
Miksajte jaja sa soli i šećerima dok ne nastane gusta i pjenasta masa, a smjesa posvijetli i poveća volumen.
Dodajte brašna prosijana s praškom za pecivo te miješajte špatulom i pjenjačom.
Razmažite smjesu na papir za pečenje u tankom sloju (veliki lim za pečenje).
Pecite 12 – 15 minuta dok ne porumeni. Izvadite iz pećnice i nakon nekoliko minuta zarolajte s obje strane zajedno s papirom za pečenje. Ohladite.
Krema
Zagrijte 400 ml mlijeka s korom limuna.
U drugoj posudi pomiješajte jaja, šećere i škrob pa dodajte ostatak mlijeka, izmiješajte i ulijte u lonac s mlijekom.
Kuhajte na srednjoj vatri uz stalno miješanje dok se ne zgusne, moraju se vidjeti mjehurići.
Maknite s vatre, prebacite u posudu za miksanje, pokrijte folijom (da se ne stvori korica) i ohladite.
U ohlađenu kremu umiksajte maslac i liker.
Slaganje
S biskvita skinite papir za pečenje te ga prerežite napola.
Pomiješajte sve sastojke za preljev.
Natopite biskvit preljevom.
Svaku polovicu premažite s četvrtinom kreme (u sezoni jagoda možete dodati tanko rezane jagode) i zarolajte u roladu. Umotajte rolade u papir za pečenje i malo stegnite, stavite ih u hladnjak.
Narežite obje rolade na komade širine oko 4–5 cm.
Složite piononos uspravno.
Drugu polovicu kreme ponovno kratko izmiksajte i stavite u vrećicu za ukrašavanje s ravnim nastavkom.
Na vrh svake rolice nanesite kremu pomoću vrećice za ukrašavanje.
Pospite šećer po kremi i karamelizirajte ga plamenikom. Ako nemate plamenik možete šećer rastopiti u karamel i preliti piononos.
Fotografija: Samo jedan griz