Iako se čini kao vrlo jednostavan izbor, pri odluci koji ćete valjak koristiti treba voditi računa o tijestu koje valjate te površini koju želite razvaljati.
Valjak za tijesto jedan je od najelegantnijih alata koji se koriste u pripremi hrane, a u ponudi postoje valjci različitih dužina, debljina, tekstura, materijala i oblika. No, kako znati koji ćete valjak odabrati? U nastavku donosimo kratki vodič o valjcima za tijesto.
Osim činjenice da mora biti ugodan za rad, pri odabiru valjka treba voditi računa o njegovom obliku i veličini kako bi se mogla razvaljati cijela površina, o materijalu od kojeg je izrađen, a koji može izravno utjecati na tijesto te o spretnosti osobe koja valja tijesto. Valjci se razlikuju po namjeni, obliku i materijalu.
Postoje valjci bez ručkica: ravni, koji su cijelom površinom jednake debljine i suženi, koji imaju izgled igle sa suženjem na jednom kraju, kao i klasični valjci s ručkama. Osim izgleda, razlikuju se i po namjeni.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/08/valjak_za_tijesto_1-800x536.jpg)
Ravni valjci omogućuju ravnomjerno valjanje bez pretjeranog naprezanja dok suženi pomažu izravnati rubove i lakši su za rukovanje. Ovi se valjci lako čiste i skladište.
Pri odabiru valjka treba voditi računa o njegovom obliku i veličini kako bi se mogla razvaljati cijela površina, o materijalu od kojeg je izrađen, a koji može izravno utjecati na tijesto te o spretnosti osobe koja valja tijesto.
Valjci s ručkama pogodni su za početnike i manje vješte slastičare, no prilikom odabira treba paziti da su ručke čvrste te da se valjak lako okreće. Postoje valjci s reljefnim površinama koji se koriste za izradu keksića i dekoracija. Nedostatak valjaka s ručkama je to što ručke smanjuju valjak pa se može razvaljati manja površina te je pranje zbog mogućnosti ulaska vode otežano.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/08/valjak_za_tijesto_3-800x533.jpg)
Što se tiče materijala od kojih se izrađuju postoje drveni, mramorni i metalni te plastični i silikonski valjci, a svaki od navedenih materijala ima svoje prednosti i mane.
Drvo je najčešći i najbolji odabir budući da ne provodi toplinu pa uslijed valjanja ne dolazi do zagrijavanja i otapanja maslaca u maslenim tijestima. Izrazito su dugotrajni, a cijena im je povoljna, no održavanje je, s obzirom na materijal otežano.
![](https://www.slatkopedija.hr/wp-content/uploads/2021/08/valjak_za_tijesto_2-800x533.jpg)
Mramorni i metalni valjci su teški i skupi i rijetko se nalaze u kućnoj upotrebi, a koriste se za laminirana tijesta. Njihova je prednost što se mogu rashladiti u hladnjaku prije upotrebe, a nedostatak im je težina i visoka cijena pa ih koriste najčešće samo profesionalci.
Silikonski i plastični valjci su dobar odabir za tijesta koja ne toleriraju previše dodavanja brašna jer se zbog materijala ne lijepe pretjerano za tijesto, a laki su za održavanje jer se mogu prati u perilici suđa. Zbog lakoće materijala pogodni su za osobe koje imaju problema sa zglobovima.
Koji god valjak odabrali važno je da vam rukovanje njime bude lagano i da vam priprema slastica predstavlja užitak.
Izvor: Seattle Times
Fotografije: Unsplash