• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Jednostavan i brz kolač za ljubitelje čokolade i kokosa

Jednostavan i brz kolač za ljubitelje čokolade i kokosa

Slatkopedija 22 stu 2022 Recepti Komentari isključeni za Jednostavan i brz kolač za ljubitelje čokolade i kokosa

Kombinacija čokolade i kokosa odlično funkcionira u ovom kolaču čiji recept potpisuje Natalija Milodanović s bloga Mystic cakes.

Sastojci
Biskvit
  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 150 g šećera
  • 100 g kokosa
  • 40 g gustina
  • ½ vrećice praška za pecivo
Preljev
  • 100 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
Krema
  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 600 ml mlijeka
  • 1 puding od čokolade (40 g)
  • 200 g čokolade za kuhanje
  • 100 g Milka Noisette čokolade (ili obične mliječne)
  • 1 vrećica želatina (10 g)
  • 300 ml slatkog vrhnja
I još
  • kokos za posipanje kolača
Priprema
Biskvit

Od bjelanjaka i soli umutite čvrst snijeg uz postepeno dodavanje šećera. Mutite dok se sav šećer ne otopi.

Potom dodajte prethodno pomiješane suhe sastojke: kokos, gustin i prašak za pecivo. Špatulom lagano miješajte pazeći da snijeg ne splasne, dok se smjesa ne ujednači.

Smjesu rasporedite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje dimenzija 32 × 22 cm i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stupnjeva, 20-25 minuta dok gornja površina biskvita ne dobije zlatnu boju.

Preljev

Biskvit prohladite pa skinite s njega pek papir i potom ga vratite u dublji lim u kojem se pekao. Prelijte ga prokuhanim mlijekom s vanilin šećerom tapkajući biskvit silikonskom četkom.

Krema

Pjenjačom dobro izmiješajte žumanjke sa šećerom, nalijte malo mlijeka i dodajte puding pa sve dobro sjedinite u glatku smjesu bez grudvica.

Ostatak mlijeka ulijte u lonac, ubacite obje čokolade izlomljene na kocke i zagrijavajte na srednjoj vatri da se čokolade otope u mlijeku.

Napomena: Količinu i vrstu čokolade možete sami odrediti po želji, pa tako npr. možete staviti 100 g tamne i 100 g mliječne čokolade ili samo 200 g tamne čokolade ili svih 300 g tamne i mliječne čokolade kao što sam ja, za što bogatiji ekstra čokoladni ukus. Od vrste i kvalitete čokolade koju koristite, ovisit će i krajnji okus kreme.

U međuvremenu, želatinu pomiješajte s 4 žlice hladne vode i ostavite da nabubri.

Ukuhajte smjesu od žumanjaka u mlijeko s čokoladom, ulijevajući u tankom mlazu i sve vrijeme miješajući pjenjačom. Kuhajte na laganoj vatri dok se smjesa ne zgusne. Skinite s vatre.

Želatinu otopite na najmanjoj vatri pa odmah ulijte u vruću kremu i ojenjačom dobro izmiješajte. Pokrijte kremu prozirnom folijom i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Slatko vrhnje umutite u mekani šlag, tako da klizi sa žlice. Nema potrebe da bude jako čvrst jer će se krema svakako stegnuti od želatine pa vam neće biti tako lagana i pjenasta ako je šlag jako čvrst.

Dakle, ohlađenu čokoladnu kremu najprije malo izmutite mikserom pa dodajte umućeno slatko vrhnje i sve sjedinite mikserom u glatku pjenastu kremu.

Napomena: U ovom stadiju će krema biti prilično mekana, ali će se stegnuti hlađenjem u hladnjaku.

Slaganje kolača

Kolač možete složiti u dubljem limu, u kojem se pekao ili staviti biskvit na pladanj pa oko njega podesivi okvir, kao što sam ja. Dakle, izlijte kremu na biskvit natopljen mlijekom i poravnajte.

Stavite kolač u hladnjak da se dobro ohladi i stegne, najmanje 3-4 sata ili preko noći.

Ohlađen čoko-kokos kolač režite na kocke i odozgo obilno pospite kokosom.

Fotografija: Mystic cakes

blog kokos kolač mystic cakes natalija milodanović recept dana slatki recept 2022-11-22
Tags blog kokos kolač mystic cakes natalija milodanović recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Caketail: natjecanje koje spaja slastice i alkoholna pića

Sljedeći članak :

Lumblija dobila europsku zaštitu: dodijeljena europska oznaka zemljopisnog podrijetla

Povezani članci

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023
Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Za slađi utorak: pripremite ledene kocke s jagodama

Slatkopedija 23 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!