Jabukovača (kuhani sok od jabuke)

Jednu hladnu, burnu subotu ugrijali smo toplom jabukovačom koja nam je cijelu redakciju ispunila neodoljivim mirisima.

Sastojci
  • 5 velikih jabuka
  • ½ naranče
  • 2-3 žlice smeđeg šećera
  • nekoliko štapića cimeta (po želji)
  • klinčića po želji
  • vode
Priprema

Operite jabuke te ih razrežite na četvrtine, očistite od koštica, a zatim svaku četvrtinu podijelite još na pola pa sve stavit u lonac u koji ćete kuhati jabukovaču.

Polovicu naranču očistite od kore i dodajte ju u lonac. Zatim dodajte i preostale sastojke i vodu toliko da voćem većim dijelom bude pokriveno vodom.

Kuhajte na jakoj vatri dok ne uzavre, a zatim smanjite vatru i kuhajte na laganoj vatri oko tri sata.

Pri kraju kuhanja, izvadite štapiće cimeta pa izgnječite voće vilicom (možete i štapnim mikserom). Gotov sok procijedite kroz cjedilo i ulijte u vrč.

Servirajte toplo uz jedan štapić cimeta.

Napomena

Mi smo ostatak jabukovače čuvali u boci na sobnoj temperaturi te smo prije serviranja ulili u šalicu i ugrijali u mirkovalnoj.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.