Interslast – od stručnih predavanja do zanimljivih slastičarskih natjecanja

I ove će se godine održati međunarodni kongres Interslast, a osim brojnih predavanja, radionica, degustacija te prezentacija održat će se čak tri velika natjecanja, Pastry cup of Croatia, Artslast te Štrufest.

Ovogodišnje, sedmo po redu, izdanje međunarodnog kongresa slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva – Interslast, održat će se 16. listopada 2018., u hotelu „Well“ u Tuhelju, pod pokroviteljstvom Hrvatskog kuharskog saveza i Saveza slastičara Hrvatske te inozemnog pokrovitelja, SIGEP-a, najvećeg svjetskog sajma slastičarstva.

Svečano je otvorenje zakazano za 16. listopada 2018., u 9 sati. U sklopu kongresa održat će se brojna predavanja, radionice i degustacije te prezentacije, a očekuje se niz rasprava o dva ključna problema hrvatskog slastičarstva, i to: problem zaštite izvornih slastica unatoč vrlo bogatoj hrvatskoj, slastičarskoj baštini te manjak kadrova u slastičarstvu.

Ovaj kongres okuplja profesionalne slastičare, ali i hobi slastičare te sve ljubitelje ukusnih slastica. Najvrjedniji je segment Interslasta njegovanje hrvatske, regionalne i svjetske slastičarske baštine pa će se tako na ovogodišnjem izdanju predstaviti hrvatske  županije: Krapinsko – zagorska, Varaždinska, Istarska, Koprivničko – križevačka te Bjelovarsko – bilogorska županije koje će se predstaviti sa svojim prepoznatljivim slasticama, među kojima su već zaštićeni Vidovečki gibanik, Podravska mazanica, Furenjaki, Podravske zvjezdice, Podravska pogača z oreji, Istarski pandešpanj  te drugi izvorni kolači. I inozemni će slastičari predstaviti svoje izvorne slastice pa će se tako moći kušati panamski cocadas i gollera, engleski kolači iz XVIII. stoljeća, lemon drizzle cake te originalni francuski ekleri i  brojne druge slastice, njih skoro 200 vrsta.

Usporedno s održavanjem programa održat će se i slastičarska natjecanja Pastry cup of Croatia, Artslast te Štrufest. Posebna je zanimljivost slastičarsko natjecanje “Artslast” u kojem će se natjecati učenici srednjih slastičarskih, prehrambenih i kuharskih škola Hrvatske i Slovenije. Također, na ovogodišnjem izdanju Interslasta bira se hrvatski predstavnik za odlazak na svjetsko natjecanje Sigep, u Riminiju, u Italiji. Stručni žiri čine vrhunski slastičari, sekcije ocjenjivačkog suda Hrvatskog kuharskog saveza te kolege iz Slovenije. Proglašenje pobjednika sve tri kategorije natjecanja te dodjela nagrada i priznanja održat će se u 17 sati.

Ovogodišnje će  izdanje ugostiti sljedeće zemlje: Francusku, Veliku Britaniju, Italiju, Panamu, Sloveniju, Njemačku i Tursku.

Napomenimo na kraju kako je Slatkopedija, drugu godinu zaredom, ponosni web pokrovitelj ovog događanja.

Fotografije: Interslast

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.