Kažu da se toplinski val bliži kraju i da nam stiže zahlađenje pa vam mi preporučujemo da pripremite ovu pitu od šljiva po receptu Irene Gavran s bloga Pregacha.
Sastojci
Tijesto
- 250 g glatkog brašna
- 80 g šećera
- 1 prašak za pecivo
- 1 vanilin šećer
- 80 g maslaca sobne temperature
- 1 jaje
Krema
- 250 ml mlijeka
- 1 puding od vanilije
- 80 g šećera
- 400 g milerama
I još
- 300-400 g pekmeza od šljiva
Priprema
Tijesto
Od svih sastojaka zamijesite tijesto, razvaljajte ga na papiru za pečenje, pa prebacite u namašćeni kalup za tart. Višak odrežite, popucale dijelove fino utisnite (ide to lagano jer je tijesto baš fino za rad). Ostavite ga sa strane i napravite kremu.
Krema
Skuhajte puding prema uputama na vrećici, sa šećerom. Kad je kuhan, u vruće dodajte mileram i miješajte dok ne dobijete onu finu, glatku kremu.
Slaganje
Uzmite koru za tart, pa namažite sa 150 – 200 g pekmeza od šljiva. Istresite kremu i poravnajte. I kremu pažljivo namažite s još 150 g pekmeza. Ovaj pekmez je bio tekućeg stanja, pa se lako maže. Ako je tvrd, malo ga ugrijte i otopite na laganoj vatri ili jednostavno pobacajte po kremi i malo čačkalicom razvucite.
Ostatak tijesta možete premijesiti i rezati u željene oblike, pa poslagati po piti.
Pitu pecite u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva, nekih 50 minuta.
Fotografije: Pregacha