Gin 1177 – omiljeno alkoholno piće nastalo po uzoru na poznatu rabsku tortu

Nadaleko poznata rapska slastica – rabska torta – bila je inspiracija i za nastanak posebnog džina – onog koji u sebi nosi upravo zaštitne sastojke ove torte.

Gin 1177 posebno je alkoholno piće nastalo iz ljubavi prema otoku Rabu i njegovoj povijesti, osobito pak njezinom slatkom dijelu. Naime, jedna od najpoznatijih hrvatskih slastica, rabska torta, inspirirala je Josipa Brnu na stvaranje džina koji će u sebi imati neke od sastojaka koji su zaštitni znak ove slastice. Tako se u ovom mekom aromatičnom craft džinu koji je naziv dobio po godini iz koje datira rabska torta – 1177., našla korica naranče i limuna te nezaobilazni badem.

Ovo piće proizvodi i na tržište stavlja Vilma slastice d.o.o., a oni nam ga opisuju ovako: „Gin 1177 u kojem je zarobljen miris sunca i mora uz arome najpomnije biranih sastojaka oduševljava svojim prvim kušanjem.“

Ideja o stvaranju alkoholnog pića posvećenog najpoznatijoj rapskoj slastici javila se 2018., a za tržište je bio spreman 2019. i u ovhi godinu dana koliko je prisutan na tržištu, osvojio je brojne poklonike.

Misao vodilja prilikom stvaranja ovog pića bila je kako tradicionalnu slasticu približiti još većem broju ljudi i kako je „moderniziriti“. Kao najbolje rješenje nametnulo se piće koje je zadnjih godina apsolutni hit na našem tržištu – i tako je nastao prvi rapski džin.  Ranije spomenuti autor ovog pića Josip Brna zaslužan je za ideju, ali i realizaciju jer je bio prisutan u svim segmentima – od biranja sastojaka, kušanja dobivenog, dizajna etikete, promocije i distribucije na tržište.

Iako je ovo prvi rapski džin, sam proces izrade ne odvija se na Rabu jer Rab nema svoju destileriju već je proizvodnja povjerena destileriji u Istri. Godinu dana su eksperimentirali, pokušavali i griješili te na kraju doveli okuse u savršeni balans i stvorili Gin 1177.

„Radi se na bazi žitnog destilata, sam proces trajanja maceracije bobica smreke kao i sastojci koji se nakon maceracije dodaju su naša mala tajna. Možemo reći da Gin 1177 u sebi ima preko 10 različitih trava koje su isključivo s područja Kvarnera i Velebita. Glavni sastojci su korica limuna, korica naranče i badem.“ – opisuju ga oni koji su ga stvorili.

Zahvaljujući malom postotku alkohola, Gin 1177 se može piti samostalno, uz dodatak nekoliko kockica leda, koricu naranče ili nekoliko badema, ali ni u mnogima omiljenoj kombinaciji džina i tonika, ovaj džin ne gubi svoju aromu i okus.

Gin 1177 dostupan je u webshopu Vilma slastice u bocama od 0,2 i 0,7 l po cijeni od 109 odnosno 285 kuna.

Fotografije: Vilma slastice d.o.o.

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.