Fine slastice i vina dio su postava novog ekomuzeja u Međimurju

Nadaleko poznata Međimurska gibanica od sada će se javnosti predstavljati i u sklopu ekomuzeja u Međimurju.

Od nedavno je međimurska turistička ponuda bogatija za jedan prepoznatljiv kulturno-turistički proizvod, a to je „Ekomuzej Međimurje malo“ kroz koji se interpretira  deset atraktivnih tematika na deset izvornih lokacija, na kojima su već uređeni, ili će kroz naredne dvije godine biti uređeni, posebni interpretacijski centri. 

Ovo je inovativan i prvi projekt ovakve vrste u Hrvatskoj, ali i u ovom dijelu Europe, koji obuhvaća cijelo područje Međimurske županije. Upravo ovim potezom međimurski turizam postaje snažan  brend  budući da su u zapadnoeuropskim zemljama ekomuzeji cijenjeni te prepoznatljiv i visoko konkurentan dio turističke ponude.

Ekomuzej je organiziran u maniri fragmentarnog muzeja što će objediniti dislocirane lokalitete koji su zaštićeni i prezentirani in situ, a koji vlasnički pripadaju raznim subjektima.

Jedna od tematika muzeja je: Jesti i piti – kultura vina i tradicionalna međimurska gastronomija u Svjetskom centru Pušipela u Štrigovi te desetak međimurskih vrhunskih restorana pod oznakom Međimurski gurman. 

Tako će se među gastroeksponatima ove tematike naći i najpoznatija međimurska slastica: Međimurska gibanica – bogat i raskošan kolač od vučenog tijesta s čak četiri nadjeva: orah, mak, svježi sir i naribane jabuke. 

Kako navode iz Muzeja, za izradu deserata međimurske su domaćice tradicionalno koristile ono što su imale kako bi ih pripremile pa su slastice često temeljene na brašnu, siru, orašastim plodovima i voću. Na principu ovih namirnica su, osim već spomenute gibanice, nastale i druge poznate međimurske slastice kao što su zlevanka i štrukli od sira.

Osim uživanja u poznatoj slastici, u Međimurju se piju izuzetna vina, odlične rakije (žganice) i likeri, a odnedavno i craft piva pa čak i džin koja su također dio ove tematike.  

Središnja informativna i logistička točka „Ekomuzeja Međimurje malo“ je u Centru za posjetitelje EMM-a, u zgradi Međimurske palače turizma, na adresi Bana J. Jelačića 22e.

Fotografije: Turistička zajednica Međimurske županije

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.