Ana Raguž s bloga Tirkizna za ove blagdanske dane donosi recept za mramorni kolač s pistacijama čija će zanimljiva kombinacija okusa razigrati vaše nepce.
Smjesa s pistacijama
- 90 g maslaca sobne temperature
- 70 g šećera
- 1 vanillin šećer
- prstohvat soli
- 2 manja jaja
- 150 g brašna
- 4 g praška za pecivo
- 120 ml slatkog vrhnja
- 80 g kreme ili paste od pistacija
Tamna smjesa
- 90 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera
- 1 vanillin šećer
- prstohvat soli
- 2 manja jaja
- 140 g brašna
- 4 g praška za pecivo
- 150 ml slatkog vrhnja
- 30 g kakao praha
Sirup za biskvit
- 125 ml vode
- 25 g šećera
- velika žlica ruma
Glazura
- 100 g tamne čokolade
- 150 g mlječne čokolade
- 30 ml ulja
- 20 g sjeckanih neslanih pistacija
Dekoracija
- 20 g kreme od pistacija
- 40 g bijele čokolade
Priprema
Za smjesu s pistacijama miksajte omekšali maslac sa šećerima i soli i dodajte jedno po jedno jaje. Zatim dodajte brašno s praškom za pecivo te vrhnje. Na kraju umiješajte kremu od pistacija. Sve sjedinite.
Za tamnu smjesu ponovite postupak bez kreme od pistacije već dodajte kako prah i sve sjedinite.
Pripremite uski, duguljaski kalup. Namastite ga maslacem i obložite papirom za pečenje. Upalite i ugrijte pećnicu na 180 C. U kalup naizmjenično stavljate svijetlu pa tamnu smjesu. Kolač pecite otprilike 45 minuta na 180 C. Svakako provjerite štapićem da li je pečen (štapić mora biti suh). Ostavite ga 10 minuta u kalupu, a zatim ga pažljivo odvojite od kalupa i ostavite na rešetki da se hladi.
Za sirup na vatri u lončiću rastopite šećer u vodi, maknite s vatre i dodajte rum. Još topli kolač pomoću kista premažite vrućim sirupom. Ostavite kolač da se u potpunosti ohladi.
Za glazuru na pari otopite obje čokolade i dodajte ulje. Potpuno ohlađeni mramorni kolač stavite na rešetku, a ispod rešetke aluminijsku foliju. Prelijte pripremljenom glazurom mramorni kolač (vrh, ali neka vam prekrije i bočne stranice). Pospite sjeckanim pistacijama. Maknite kolač s rešetke i ostavite u hladnjaku da se čokolada stisne.
Izvadite kolač iz hladnjaka nakon 30 minuta. Rastopite bijelu čokoladu i dodajte joj kremu od pistacija. Stavite u slastičarsku vrečicu i pošarajte po crnoj glazuri. Uživajte.
Fotografija: Tirkizna