• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Dva hrvatska slatka proizvoda dobila zvjezdice International Taste Institutea

Dva hrvatska slatka proizvoda dobila zvjezdice International Taste Institutea

Kate Bošković 13 lip 2019 Novosti Leave a comment

Tri zvjezdice osvojio je namaz Lino Lada Gold, dok su dvije zvjezdice pripale Ekološkom džemu od smokve Dida Boža.

International Taste Institute objavio je dobitnike ovogodišnjih priznanja Superior Taste Award, a među 1885 nagrađenih proizvoda, ove se godine nalaze i dva hrvatska slatka proizvoda.

S tri zvjezdice nagrađena je Podravkina Lino Lada Gold, koja je tako ostvarila rezultat veći od 90 posto te se svrstala u kategoriju proizvoda izuzetnog okusa (exceptional taste). Drugi slatki hrvatski proizvod koji je dobio zvjezdice je Ekološki džem od smokve Dida Boža. Ovaj je proizvod zaradio dvije zvjezdice što znači da je ostvario rezultat između 80 i 90 posto te je svrstan u kategoriju izvanrednog okusa (remarkable taste).

U spomenutim kategorijama bilo je ukupno 352 nagrađena proizvoda (tri zvjezdice), odnosno 1.020 nagrađenih proizvoda (dvije zvjezdice). Osim u ovim kategorijama, nagrađeni su proizvodi u još tri kategorije: dijamantna nagrada (proizvodi koji su u 25 godina preko 20 puta bili nagrađeni s tri zvjezdice, ukupno 21 proizvod); kristalna nagrada (proizvodi koji su u 10 godina preko 7 puta bili nagrađeni s tri zvjezdice – ukupno 79 proizvoda) i jedna zvjezdica (proizvodi koji su ostvarili rezultat između 70 i 80 posto te se svrstali u kategoriju istaknutog okusa (notable taste) – ukupno 513 proizvoda).

Proizvode je ocjenjivao stručni žiri sastavljen od preko 200 šefova i sommeliera koji su sudjelovali u ocjenjivanju na slijepo, ne znajući ime proizvoda i brenda te zemlju porijekla. Ocjenjuju se organoleptičke kvalitete proizvoda, vodeći računa o pet kriterija: prvom dojmu, izgledu, mirisu, okusu, teksturi za jela ili konačnom osjećaju za pića. Svaki član žirija samostalno ocjenjuje proizvod bez komunikacije s drugim članovima žirija. Svi proizvodi moraju biti posluženi na isti način, a članovi žirija tijekom ocjenjivanja moraju poštovati zadani protokol ocjenjivanja.

Kako navode iz International Taste Institutea, zvjezdice dobivene u ovom ocjenjivanju proizvoda uspoređuju se s Michelinovim zvjezdicama za restorane.

Službena dodjela nagrada bit će u Bruxellesu 24. lipnja ove godine u Théâtre Royal des Galeries.

Fotografije: International Taste Institute

dida boža džem od smokve international taste institute lino lada gold nagrade podravka priznanje 2019-06-13
Tags dida boža džem od smokve international taste institute lino lada gold nagrade podravka priznanje

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Vafli s kokosom i komadićima čokolade

Sljedeći članak :

Kolač s jagodama

Povezani članci

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023
Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Mirjana Bošković Smrekar 28 ruj 2023
Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Slatkopedija 27 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!