• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti» Događanja»Dubrovački slatki tjedan ususret Božiću

Dubrovački slatki tjedan ususret Božiću

Mirjana Bošković Smrekar 17 pro 2018 Događanja Leave a comment

Udruga DEŠA i ove godine za Dubrovčane i posjetitelje Grada organizira slatke radionice izrade tradicionalnih božićnih slastica u svrhu očuvanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja.

I ove će se godine, od 17. do 20. prosinca 2018., u organizaciji udruga DEŠA u sklopu „Slatkog tjedna ususret Božiću“ održati zanimljive slatke radionice. Dubrovčani i posjetitelji Grada moći će sudjelovati na radionicama očuvanja i vrednovanja nematerijalne baštine dubrovačkog kraja, a tom će prilikom naučiti sami izrađivati božićne delicije dubrovačkog kraja, ali i božićne ukrase, uz stručnu pomoć vrijednih žena iz udruge DEŠA. Radionice će se održavati u Lazaretima prema predviđenom rasporedu, i to: u utorak, 18. prosinca 2018., održat će se radionica izrade ko(n)tonjate u periodu od 10 do 12 sati.

Ova se tradicionalna dubrovačka slastica izrađuje od mrkatunja tj. dunja, a poslužuje se na listovima lovorike ili narančina lista. Srijeda 19. prosinca 2018., od 10 do 12 sati, rezervirana je za radionicu izrade pandišpanja, jednostavnog domaćeg kolača čiji miris vraća u djetinjstvo, dok će se od 12 do 15 sati održati radionica izrade veganskih božićnih keksa i tradicionalnih njemačkih božićnih kolačića. Zadnji će se dan, 20. prosinca 2018., od 10 do 12 sati održati radionica izrade prikala, tradicionalne slastice od jaja, kvasa i šećera, karakteristične za božićno vrijeme.

Sama manifestacija započela je danas, radionicom „Učinimo mantalu“ na kojoj su okupljeni mogli naučiti kako se radi tradicionalno slatko od ukuhanog mošta i krupno mljevenog pšeničnog brašna koje se pripremalo u jesen te ostavljalo za Božić i ostale blagdane jer može dugo stajati bez posebnih uvjeta čuvanja.

Fotografije: Udruga DEŠA

događanje dubrovnik naše slastice slatka baština tradicionalne slastice udruga deša 2018-12-17
Tags događanje dubrovnik naše slastice slatka baština tradicionalne slastice udruga deša

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Božićni kuglof

Sljedeći članak :

Zbog lošeg vremena, odgođena Fritulada

Povezani članci

Natjecanje s mirisom Božića: poznati pobjednici ovogodišnjeg izdanja Panettone daya

Natjecanje s mirisom Božića: poznati pobjednici ovogodišnjeg izdanja Panettone daya

Mirjana Bošković Smrekar 22 ruj 2023
Noviteti na najvećem sajmu čokolade: Salon du Chocolat otvara nova područja te obnavlja Escape Japon

Noviteti na najvećem sajmu čokolade: Salon du Chocolat otvara nova područja te obnavlja Escape Japon

Mirjana Bošković Smrekar 07 ruj 2023
Hit slastica mochi donosi dašak Japana na Bundek: novi gastro trendovi na Baš Naš festivalu

Hit slastica mochi donosi dašak Japana na Bundek: novi gastro trendovi na Baš Naš festivalu

Mirjana Bošković Smrekar 30 kol 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!