• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Donosimo recept za najveće ljubitelje limuna: pripremite tortu s makom i limunom

Donosimo recept za najveće ljubitelje limuna: pripremite tortu s makom i limunom

Slatkopedija 20 srp 2023 Recepti Komentari isključeni za Donosimo recept za najveće ljubitelje limuna: pripremite tortu s makom i limunom

Irena Gavran s bloga Pregacha ovu je tortu opisala kao idealnu za XXL limunoljubce pa ako ste i vi među njima, isprobajte ovaj recept.

Sastojci
Kora
  • 250 g brašna
  • 100 g šećera
  • 1 prašak za pecivo
  • 1 vanilin šećer
  • 30 g maka
  • 100 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žlica hladne vode (ako bude trebalo)
Krema
  • 500 ml mlijeka
  • 2 pudinga od vanilije
  • 200 g šećera
  • 800 g milerama
  • 30 g maka
Krema od limuna
  • 3 g želatine u prahu ili 2 lista želatine
  • 100 ml soka od limuna
  • prstohvat soli
  • 65 g šećera
  • 2 jaja
  • 170 g maslaca
Priprema
Kora

Prvo zamijesite tijesto, tako što ćete pomiješati sve suhe sastojke, pa dodati jaje i maslac. Mijesite dok ne dobijete kompaktnu smjesu. Ako se jako mrvi, dodajte žlicu, dvije hladne vode.

Tijesto razvaljajte na papiru za pečenje pa ga prebacite u kalup za torte promjera 26 cm.

Morate uspjeti pokriti i dno i obruč. Vidjet ćete da se lako popravlja i ako pukne negdje ili se odlomi – samo utisnite rukama i to je to. Ostavite tijesto sa strane, pa napravite kremu.

Krema

Veći dio mlijeka (400 ml) stavite kuhati sa šećerom, a preostalih 100 ml mlijeka pomiješajte s prahom pudinga.

U uzavrelo mlijeko ulijte pripremljen puding i mak pa kuhajte na srednjoj vatri dok ne postane gusto.

Čim skinete s vatre dodajte mileram i miješajte dok se sve ne sjedini.

Odmah izlijte u pripremljeni kalup s tijestom.

Stavite sve zajedno peći u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva 70 minuta.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Krema od limuna

Želatinu natopite u hladnoj vodi prema uputama na pakiranju. Sok, sol i šećer pomiješajte u posudi dok se šećer ne počne topiti. Dodajte umućena jaja i posudu stavite na laganu vatru. Kuhate dok se ne počne gustiti. Maknite s vatre i dodajte želatinu. Pomiješajte. Pustite da se ohladi dvadesetak minuta. Ja u takvu mlaku kremu ubacim omekšali malac i izblendam štapnim mikserom. Ostavite na hlađenju dok ne budete slagali tortu.

Fotografije: Pregacha

2023-07-20

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Odlična vijest za istinske ljubitelje talijanske slastice: traže se suci za Tiramisù World Cup

Sljedeći članak :

Osuđen „uskršnji zeko“: za krađu 200.000 čokoladnih jaja 18 mjeseci zatvora

Povezani članci

Damen kapric: slastica s notom prošlosti koju ćete obožavati

Damen kapric: slastica s notom prošlosti koju ćete obožavati

Slatkopedija 01 lis 2023
Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Slatkopedija 23 ruj 2023
Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!