Domaća štrudla od jabuka

Iako kalendarski još nije započela, jesen je već neko vrijeme prisutna u svim krajevima Lijepe Naše. Stoga vam danas donosimo pravi jesenski recept – onaj za domaću štrudlu od jabuka kojem je autorica naša suradnica Gracijela Došen s bloga Slatki začin.

Tijesto
  • 500 g glatkog brašna
  • 1 žlica ulja
  • prstohvat soli
  • oko 400 ml vode
Nadjev
  • 6 većih jabuka
  • 1 žličica cimeta
  • 1 žlica šećera
I još
  • žličica maslaca za premaz
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema

Od navedenih sastojaka zamijesiti glatko tijesto. Vode dodavati po potrebi, dok tijesto ne postane rastezljivo. Podijeliti ga u dvije kugle. Nauljenim dlanovima lagano spljoštiti kugle te ih prekriti krpom. Ostaviti da “odmore” pola sata.

Naribati jabuke, dodati cimet i šećer.

Na čistom stolnjaku razvuči tijesto. Namazati ga nadjevom te krajevima stolnjaka uvijati tijesto i praviti rolu. Slagati u nauljen pleh.

Od ove količine je ispala manja štrudla, u manjem plehu su ispale kako ja volim reći 4 “zmijice”. Po potrebi poduplate količinu.

Peći na 200 stupnjeva oko 40 minuta. Redovito kontrolirati i korigirati temperaturu ako je potrebno jer sve ovisi o pećnici. Petnestak minuta prije kraja premazati štrudlu maslacem da dobije hrskavu koricu.  Nakon što se ispeče navlažiti čistu krpu te prekriti štrudlu da ostane mekana.

Posuti šećerom u prahu.

Napomena

Prilikom pripreme tijesta, dolijevati lagano vodu te lagano mijesiti jer ako se umijesi pretvrdo neće se moći više vratiti tijesto u prvobitan oblik, zato je bolje da bude “mljecavo” pa se lako doda još brašna i dobije se fino rastezljivo i glatko tijesto kakvo treba i biti!

Fotografije: Slatki začin

Ispis
Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.