Među nagrađenim chefovima je i Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker koja je osvojila titulu najbolje slastičarke.
U zagrebačkoj Esplanadi, prošlog četvrtak je održana gala večera povodom sedmog izdanja međunarodnog vodiča Gault&Millau Croatia 2024, a tim su povodom dodijeljeni i trofeji najboljim chefovima i restoranima u Hrvatskoj, o čijoj kvaliteti odlučuju nezavisni inspektori vodiča.
Titulu najbolje slastičarke osvojila je Dragana Kovačević iz restorana Spinnaker u Poreču koja se za naš portal osvrnula na nagradu: „Ovo priznanje bilo je veliko iznenađenje za mene.
Mogu reći da sam ponosna i zahvalna na ovom priznanju, tim više što Gault&Millau jako cijenim i smatram vrlo ozbiljnim i prestižnim gastro vodičem, a gospođu Ingrid Badurina Danielsson vrlo poštujem i sretna sam što kroz svoj posao imam priliku upoznati takve žene, kao što je ona, koje jednostavno zrače snagom, odlučnošću i entuzijazmom da promoviraju Hrvatsku i njenu gastro scenu.“
Nagrade su dodijeljene ne ekskluzivnoj večeri, na Noći kulinarskih Oscara, u Smaragdnoj dvorani hotela Esplanade.
U ovogodišnju selekciju uvršteno je 300 vrhunskih restorana, 108 POP – popularnih mjesta (bistroa, street food, zalogajnica, slastičarnica) te selekcija 100 najboljih vina i 20 maslinovih ulja iz cijele Hrvatske.
U sklopu svečanosti uručene su i stipendije Raise the Bar Akademije kroz čiji je program proteklih pet godina prošlo 87 polaznika, a do sada je 18 mladih slastičara i kuhara osvojilo vrijedne stipendije koje su im omogućile profesionalno usavršavanje na najboljim svjetskim učilištima poput Ecole Ducasse, Le Cordon Bleu i ALMA, kao i praksu u nekima od najprestižnijih restorana.
Ovogodišnji dobitnici stipendija su slastičarke Kate Svaguša iz Makarske te Rea Gabriela Vrsalović s otoka Brača i chefovi Antonio Banovac iz Splita i Jela Šaban iz Zagreba.
Ovaj je gastronomski vodič globalno dostupan na hr.gaultmillau.com, a tiskano izdanje vodiča može se kupiti u knjižarama Tisak media i dućanima Tisak plus po cijeni od 20 eura.
Fotografija: Gault&Millau Croatia