Vrućine koje obilježavaju ovaj mjesec svih nas vode samo na jedno mjesto – plažu, koju nam danas detaljnim uputama o tomu kako izraditi ljetne dekoracije, na tortu donosi Branka Vukčević s portala Moya.
Za one koji slave rođendane tijekom ljeta ili pak organiziraju neku drugu proslavu, a svoju bi slasticu voljeli ukrasiti u skladu s ljetnom pričom, pripremila sam nekoliko laganih ideja kako da sami napravite dekoracije od fondanta.
Budući da sam pripremila upute za pripremu malih ukrasa od fondatna, potpuno je nebitno čime namjeravate ukrasiti svoju slasticu – šlagom, ganacheom ili pak u cijelosti fondatnom. Isto tako, ove ukrase, osim na torti, možete koristiti i za ukrašavanje cupcakesa, cakeslice, cakepopsa i raznih drugih slastica jer je ovakva vrsta ukrasa univerzalna i slaže se sa svim. Naravno, potrebno je samo uklopiti boju i veličinu i prilagoditi željenoj temi proslave.
Našu pripremu prigodnih „morskih“ ukrasa započet ćemo s algama koje možete izvesti na dva načina ovisno o tomu hoćete li ih postaviti na vrh torte ili ih pak planirate staviti sa strane. Potreban vam je fondant u zelenoj boji, koji uz pomoć malog valjka za tijesto rastanjite na 2 – 3 mm. Nožem isjecite izdužene trokute pa blago prstima zaoblite krajeve da bi rubovi bili ljepši. Nakon toga uvrnite alge, po želji manje ili više, ostavite ih sa strane da se osuše prije nego ih zalijepite na tortu, da ne bi izgubile oblik.
Alge koje namjeravate staviti na vrh torte, bilo da ih pravite od gum paste ili fondanta, moraju imati štapić ili žicu da bi se pričvrstile na tortu. Pravite ih tako što uzmete deblji fondant i dugačak štapić za ražnjić koji odmah ubodete do kraja. Onda stavite na stol na koji ste prethodno stavili malo gustina (da se fondan ne bi zalijepio) i valjkom polako pređete preko fondanta da bi se istanjio, odrežete višak pa zatim opet prstima blago zaoblite rubove da bi ljepše izgledali. Držeći donji štapić polako uvrnete algu.
Izrada algi Izrada algi
I izrada školjkica je vrlo jednostavna. Krenut ćemo od one najklasičnije u obliku lepeze. Napravite kuglu, blago je pritisnite (pazeći da ne spljoštite sredinu) pa od toga napravite trokut komu su zaobljeni rubovi – kao na fotografiji. Uz pomoć alata ili noža napravite usjeke.
Izrada školjkica Izrada školjkica
Puž školjke pravite tako što napravite deblju glistu kojoj jedan kraj istanjite – kao na fotografiji. Zatim polako savijete donji dio i zamotate vrh.
Treća varijanta školjkice je isto od gliste, ali ovoga puta malo tanje, koju urolate kao na fotografiji.
Kraljicu morskog dna, morsku zvijezdu vrlo lako možete napraviti ako spljoštenoj kugli izvučete prstima pet krakova. Njih pažljivo izdužite i pritisnite uz vrh da bi dobili izgled kao na fotografiji.
Na kraju su ostali još koralji. Napravite fondant u izduženi oblik suze, nekoliko komada pa spojite jedan za drugi. Možete ih ostaviti tako (zeleni korali) ili utisnite sredinu špicastim alatom (žuti koralji).
Izrada žutog koralja Izrada žutog koralja
Pripremite sve navedene oblike dekoracije ili pak odaberite sebi najdraže i morski ugođaj, bili na kopnu ili na moru, donesite na svoj stol u najslađem obliku.
Fotografije: Branka Vukčević