• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Ljubitelji kupina, imamo nešto i za vas: oduševit će vas ovaj brownie kolačić

Ljubitelji kupina, imamo nešto i za vas: oduševit će vas ovaj brownie kolačić

Slatkopedija 03 kol 2021 Recepti Komentari isključeni za Ljubitelji kupina, imamo nešto i za vas: oduševit će vas ovaj brownie kolačić

Na blogu Daj kolačić autorice Lorene Mihelčić uvijek nalazimo slatku inspiraciju – tako smo i danas ovdje našli fantastični recept za brownie kolačić s mousseom od kupina

Sastojci

Mousse od kupina i jogurta

  • 2,5 lista želatine
  • 155 g pirea od kupina
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žlica limunovog soka
  • naribana korica pola limuna
  • 150 g grčkog jogurta
  • 150 ml slatkog vrhnja

Prhki keks

  • 165 g bijelog brašna (T550)
  • 70 g šećera u prahu
  • 15 g tamnog nezaslađenog kakaa
  • 25 g mljevenih blanširanih badema
  • veliki prstohvat soli
  • 90 g hladnog maslaca
  • 1 jaje S veličine

Brownie biskvit

  • 150 g tamne čokolade
  • 140 g maslaca
  • 2 jaja L veličine
  • 30 g smeđeg šećera
  • 50 g bijelog kristal šećera
  • 30 g brašna 00
  • 10 g ekstra crvenog kakaa
  • 3 g praška za pecivo
  • 125 g svježih kupina

Voćni ganache

  • 50 g pirea od kupina
  • 110 g bijele čokolade

I još

  • 100 g tamne čokolade
  • staklena čokoladna glazura
  • drobljena kakao zrna za dekoraciju
  • jestivo cvijeće i svježe kupine

Priprema

Mousse od kupina i jogurta

Najprije hidriramo želatinu u hladnoj vodi dok ne omekša. Pire od kupina grijemo sa šećerima, limunovom koricom i sokom dok se šećer potpuno ne rastopi. U toplo voće dodamo ocijeđenu želatinu i miješamo da se potpuno otopi i sjedini. Ostavimo sa strane da se prohladi na oko 30 stupnjeva, pa zatim dodamo grčki jogurt i pjenjačom sjedinimo. Vrhnje za šlag istučemo u srednje čvrsti šlag te lagano špatulom dodajemo u voćnu smjesu pritom pazeći da ne izgubimo prozračnost. Kada se mousse ujednačio, izlijemo ga u silikonske kalupe po želji i zaledimo na minimalno 5 sati.

Prhki keks

U posudu od miksera stavimo brašno, šećer, kakao, bademe i sol, pa kratko promiješamo mikserom s lopaticom za tijesta. Dodamo hladan maslac narezan na kocke i miksamo dok se ne sjedini i počne nalikovati mokrom pijesku. Na kraju dodamo jaje i brzo miješamo tek toliko da se poveže.

Odmah razvaljamo između dva papira za pečenje pa stavimo hladiti da se dobro stegne. Prije pečenja izrežemo oblik koji nam treba i hladno tijesto stavimo u zagrijanu pećnicu na 170 stupnjeva oko 13 minuta. Ja sam koristila obični okrugli kalup promjera 7,5 cm, isti s kojim sam izrezivala biskvit. Pečeno pustimo da se potpuno ohladi na limu za pečenje.

Brownie biskvit

Najprije topimo čokoladu s maslacem na pari ili na laganoj vatri na štednjaku. Nikako ne smije prokuhati, samo se polako topiti. Kada je potpuno otopljeno, ostavimo da se ohladi na oko 40 stupnjeva. Jaja miksamo sa šećerima dok smjesa ne postane blijeda i pjenasta, a brašno, kakao i prašak za pecivo prosijemo u posebnu posudu. Čokoladu i maslac dodamo umiksanim jajima, a potom i prosijane praškaste sastojke. Dobro izmiješamo da se ujednači, pa izlijemo u lim za pečenje veličine 20 × 20 cm. U biskvit ubodemo svježe kupine, pa stavimo peći na 170 stupnjeva oko 20 minuta. Površina bi trebala „popucati“, a iznutra ostati sočni. Pečeni biskvit odmah ohladimo pa stavimo u hladnjak kako bi se stisnuo. Ohlađeni biskvit izrezujemo pomoću okruglog kalupa promjera 7,5 cm, izdubimo mu rupicu u sredini te zaledimo.

Voćni ganache

Pire od kupina ugrijemo skoro do vrenja, pa dodamo bijelu čokoladu i miješamo dok se ne otopi. Odmah prebacimo ganache u slastičarsku vrećicu ili punimo kolačiće običnom žličicom.

Slaganje

Pečene i ohlađene mousseve izvadimo iz kalupa te ih glaziramo čokoladnom glazurom. Ovdje sam koristila gotovu koju sam razrijedila s 25 % vode, procijedila te prelila na 40 stupnjeva. Zaleđene brownie biskvite premažemo u tankom sloju s otopljenom čokoladom kako se ne bi sušio sa strane i ne bi otpadale mrvice. Tako ga malo „zazidamo“. Svaki biskvitić položimo na pečeni keks te u onu rupicu u sredini istisnemo voćni ganache. Na tako pripremljenu podlogu stavimo glazirani mousse. Dekoriramo po želji te ostavimo u hladnjaku oko 2 sata da se odledi. Nakon toga uživamo u prekrasnom hrskavo-pjenastom-voćnom-sočnom kolačiću!

Fotografije: Daj kolačić

blog brownie kolač daj kolačić kupine lorena mihelčić mousse recept dana 2021-08-03
Tags blog brownie kolač daj kolačić kupine lorena mihelčić mousse recept dana

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Recept koji zove na isprobavanje: puding krema koju morate pripremiti već danas

Sljedeći članak :

Pivo u slasticama nas zove: evo zašto je Karlovac odlična destinacija za ljubitelje piva

Povezani članci

Nesvakidašnji kolač s jagodama koji morate isprobati: recept donosi Natalija Milodanović

Nesvakidašnji kolač s jagodama koji morate isprobati: recept donosi Natalija Milodanović

Slatkopedija 31 svi 2023
Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatko za doručak: donosimo vam recept za kolač s borovnicama i ricottom

Slatkopedija 29 svi 2023
Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Kolač od jagoda i limuna koji ćete obožavati: evo kako ga pripremiti

Slatkopedija 25 svi 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!