Čupava pita s makom

Prave jesenske dane uljepšat će ova čupava pita s makom čiji recept potpisuje Tihana Lohinski s bloga Strawberry soup.

Sastojci
Tijesto
  • 200 g brašna
  • 50 g šećera u prahu
  • ½ vrećice praška za pecivo (6 g)
  • prstohvat soli
  • 100 g masnoće (ja sam koristila 50 g maslaca + 50 g svinjske masti, no možete koristiti samo svinjsku mast ili samo maslac)
  • 1 žumanjak
  • 1 žlica kiselog vrhnja
Nadjev
  • 1 bjelanjak
  • 7 žlica mlijeka
  • 2 žlice ruma
  • 150 g mljevenog maka
  • 50 g šećera ili 2-3 žlice meda
  • naribana korica od pola limuna (pazite da imate provjereni limun jer nije dobro koristiti koricu prskanih limuna)
I još
  • šećer u prahu za posipanje
Priprema
Tijesto

Pomiješati brašno, šećer, prašak za pecivo i sol.

Dodati hladan maslac i svinjsku mast (ili samo jedno, ovisi što koristite). Neka masnoća bude hladna i narezana na kockice ili sitne komadiće. Prstima sve dobro pomiješati i utisnuti masnoću, a zatim dodati žumanjak i kiselo vrhnje. Možete miješati i mikserom, no ne predugo već samo toliko da se sastojci sjedine.

Zatim rukama oblikujte kuglu, podijelite ju na dva jednaka dijela i svaki zamotajte u prozirnu foliju. Jedan dio stavite u hladnjak na hlađenje, a drugi u zamrzivač na oko sat vremena.

Nadjev

Bjelanjak mikserom izradite u čvrst snijeg.

Mlijeko s rumom zagrijte u lončiću pa prelijte preko maka pomiješanog sa šećerom.

Dodajte i koricu limuna i dobro promiješajte, a onda umiješajte i snijeg od bjelanjka.

Pečenje

Tijesto iz hladnjaka razvaljajte tako da odgovara na donji dio kalupa u kojem ćete peći kolač. Vilicom ga nekoliko puta izbodite, a onda na njega ravnomjerno rasporedite nadjev od maka.

Na nadjev od maka krupnim ribežom naribajte drugi dio tijesta koji ste držali u zamrzivaču upravo zato da biste ga mogli naribati.

Stavite peći u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 35 minuta.

Potpuno ohlađen kolač posipite šećerom u prahu, narežite i poslužite.

Fotografije: Strawberry soup

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.