• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Zdrave slastice» Recepti»Creme brulée u novom ruhu: sasvim posebna torta

Creme brulée u novom ruhu: sasvim posebna torta

Slatkopedija 28 lip 2021 Recepti Komentari isključeni za Creme brulée u novom ruhu: sasvim posebna torta

Ena Kokanović Nagy s bloga Slavonka otkriva da nikad nije voljela creme brulée, ali da zato jako voli ovu svoju verziju popularnog deserta – tortu kojoj je teško odoljeti.

Sastojci

(za tortu od 18 cm)

Dacquoise biskvit

  • 6 bjelanjaka
  • prstohvat soli
  • 1 vanilin šećer
  • 150 g šećera u prahu
  • 150 g bademovog brašna
  • 20 g šećera

Krema

  • 6 žumanjaka
  • 100 g šećera
  • 40 g brašna
  • ½ mahune vanilije
  • 500 ml toplog mlijeka
  • 100 g maslaca sobne temperature

Karamelizirani šećer

  • 130 g šećera
  • 100 ml vode

Priprema

Dacquoise biskvit

Od ove količine dobit ćete 5 biskvita promjera 18 cm. Prvo veliki lim za pečenje, onaj koji dobijete s pećnicom, obložite papirom za pečenje.

Na papiru si označite tri kruga od 18 cm koji će vam biti vodilja za biskvit.

U posudu za miksanje dodajte bjelanjke sobne temperature. Bjelanjcima dodajte prstohvat soli i vanilin šećer pa miksajte na srednjoj brzini dok se ne zapjeni.

Postepeno dodajte šećer u prahu pa miksajte dok ne dobijete čvrsti snijeg.

U drugoj posudi promiješajte bademe i šećer pa postepeno dodajte bjelanjcima i ručno, špatulom umiješajte u jednoličnu smjesu.

Smjesu prebacite u slastičarsku vrećicu, odrežite vrh cca 1cm i oblikujte dacquoise po šabloni koju ste si pripremili na papiru za pečenje. Smjesu istiskujete u obliku spirale. Možete krenuti od sredine ili od ruba.

Biskvite pecite 25 minuta na 180 stupnjeva, a nakon pečenja ih pustite da se u potpunosti ohlade na papiru za pečenje pa ih onda pažljivo odlijepite.

Krema

Prvo u posudi pomiješajte žumanjke, šećer i brašno. Dodajte sjemenke mahune vanilije i toplo mlijeko pa promiješajte. Mahunu možete ubaciti u kremu da se kuha  s njom.

Kremu kuhajte na pari oko 30 minuta uz konstantno miješanje. Kada se krema zgusnula, dodajte odmah maslac i kad se maslac otopi, krema je gotova.

Obložite ju prianjajućom folijom i stavite u hladnjak na 3 sata.

Karamelizirani šećer

U posudu stavite vodu i šećer. Zagrijte smjesu na umjerenoj vatri i pustite da se otopi do lijepe zlatne boje bez miješanja. Za to će vam trebati oko 10 minuta.

Smjesu istresite na papir za pečenje i pažljivo raširite kako biste dobili što tanji komad šećera.

Pustite da se ohladi.

Slaganje torte

Biskvit – 1/5 kreme, -1/5 komadića šećera – biskvit – krema…

Na kraju možete gore popržiti brenerom šećera i dati torti prepoznatljivi Brulée izgled!

Fotografija: Slavonka

creme brulee ena kokanović nagy recept dana slavonka torta 2021-06-28
Tags creme brulee ena kokanović nagy recept dana slavonka torta

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Završeno je Slatkopedijino rođendansko darivanje: evo tko nam se sve pridružio u velikoj proslavi

Sljedeći članak :

Savršen početak dana: istraživanja pokazuju da čokolada natašte sagorijeva masnoće

Povezani članci

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Doručak koji osvaja okusom i izgledom: evo jednostavnog recepta za pripremu

Slatkopedija 23 ruj 2023
Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Breskve u glavnoj ulozi: isprobajte recept za kremastu tortu s ovim voćem

Slatkopedija 24 kol 2023
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!