Čokoladni puding kolač

Nekad treba pribjeći jednostavnim i brzim rješenjima kako bi se riješio onaj vječni problem: „Imamo li što slatko?“ – imamo i gotovo je u samo nekoliko minuta.

Sastojci
(za kalup veličine cca 28 x 23 cm)
Biskvit
  • 3 jaja
  • 125 g šećera
  • 1 vanilin šećera
  • 80 g glatkog brašna
  • 40 g gorkog kakaa
Krema
  • 2 vrećice čokoladnog pudinga
  • 80 g šećera
  • 1 l mlijeka
  • 100 g čokolade za kuhanje
I još (po želji)
  • gorki kakao za posipanje
  • čokoladna glazura
Priprema
Biskvit

Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom i pustite je da se grije dok vi pripremite smjesu za biskvit.

Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te im malo po malo dodajte šećer i vanilin šećer, miješajući neprestano mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrstu meringue.

Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, i dalje neprestano miješajući mikserom. Na samom kraju postepeno dodajte brašno i kakao.

Četvrtasti kalup dimenzija cca 28 x 23 cm poprskajte uljem u spreju te ulijte pripremljenu smjesu i udarite nekoliko puta kalupom po podlozi kako biste se riješili dodatnog zraka.

Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 – 20 minuta, odnosno dok vam čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe čista.

Gotov biskvit izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.

Krema

Čokoladni puding pripremite prema uputama s vrećice. U gotovi vrući puding dodajte čokoladu za kuhanje narezanu na komadiće i miješajte dok se čokolada ne rastopi.

Slaganje

Puding kremu prelijte preko biskvita koji ste prethodno nježno nožem odvojili od rubova kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati.

Kolač prije posluživanja pospite gorkim kakaom u prahu ili prethodno prelijte čokoladnom glazurom.

Fotografije: Kate Bošković

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.