Nekad treba pribjeći jednostavnim i brzim rješenjima kako bi se riješio onaj vječni problem: „Imamo li što slatko?“ – imamo i gotovo je u samo nekoliko minuta.
Sastojci
(za kalup veličine cca 28 x 23 cm)
Biskvit
- 3 jaja
- 125 g šećera
- 1 vanilin šećera
- 80 g glatkog brašna
- 40 g gorkog kakaa
Krema
- 2 vrećice čokoladnog pudinga
- 80 g šećera
- 1 l mlijeka
- 100 g čokolade za kuhanje
I još (po želji)
- gorki kakao za posipanje
- čokoladna glazura
Priprema
Biskvit
Upalite pećnicu na 180 stupnjeva s ventilatorom i pustite je da se grije dok vi pripremite smjesu za biskvit.
Razdvojite bjelanjke i žumanjke. Bjelanjke istucite u čvrsti snijeg te im malo po malo dodajte šećer i vanilin šećer, miješajući neprestano mikserom na najvećoj brzini dok ne dobijete čvrstu meringue.
Zatim dodajte jedan po jedan žumanjak, i dalje neprestano miješajući mikserom. Na samom kraju postepeno dodajte brašno i kakao.
Četvrtasti kalup dimenzija cca 28 x 23 cm poprskajte uljem u spreju te ulijte pripremljenu smjesu i udarite nekoliko puta kalupom po podlozi kako biste se riješili dodatnog zraka.
Pecite u ugrijanoj pećnici oko 15 – 20 minuta, odnosno dok vam čačkalica koju ste zaboli u biskvit ne izađe čista.
Gotov biskvit izvadite iz pećnice i pustite da se malo ohladi.
Krema
Čokoladni puding pripremite prema uputama s vrećice. U gotovi vrući puding dodajte čokoladu za kuhanje narezanu na komadiće i miješajte dok se čokolada ne rastopi.
Slaganje
Puding kremu prelijte preko biskvita koji ste prethodno nježno nožem odvojili od rubova kalupa i ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim stavite u hladnjak na nekoliko sati.
Kolač prije posluživanja pospite gorkim kakaom u prahu ili prethodno prelijte čokoladnom glazurom.
Fotografije: Kate Bošković