• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Iz naše redakcije» Recept tjedna»Čokoladni kolač

Čokoladni kolač

Kate Bošković 20 kol 2017 Recept tjedna Leave a comment

Temperature su danas nešto niže pa smo odlučili upaliti pećnicu i pripremiti ovaj odličan čokoladni kolač.

Sastojci
  • 100 g maslaca
  • 70 g čokolade za kuhanje (sa što većim udjelom kakaa)
  • 3 jaja
  • 140 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 2 žlice ruma
  • 70 g glatkog brašna
I još
  • šlag pjena
  • kremfix
  • šećer u prahu
  • čokolada za glazuru
Priprema

Na pari otopite maslac i čokoladu te ostavite sa strane da se ohladi.

Upalite pećnicu na 180⁰C s ventilatorom i pustite je da se zagrije.

Odvojite žumanjke i bjelanjke. Žumanjke miješajte sa šećerom i vanilin šećerom dok ne dobijete pjenastu smjesu svjetložute boje. Dodajte dvije žlice ruma pa opet dobro promiješajte.

Kremi od žumanjaka dodajte rastopljenu čokoladu i maslac te polagano umutite pjenjačom, a zatim dodajte i brašno.

U drugoj posudi napravite čvrsti snijeg od bjelanjaka te ga polako, ručno miješajući pjenjačom, dodajte prethodnoj smjesi.

Dobivenu smjesu stavite u kalup (mi smo koristili kalup 24×24 cm) ili manji lim za pečenje.

Pecite u zagrijanoj pećnici 10-12 minuta. Prije nego što kolač izvadite iz pećnice, čačkalicom provjerite je li kolač pečen (kolač mora biti mekan na dodir, ali na čačkalici ne smije ostajati smjesa). Gotovi kolač izvadite iz pećnice i pustite da se ohladi.

Dekorirajte po želji – možete ga ukrasiti šlag pjenom, preliti preko njega čokoladnu glazuru ili ga jednostavno posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Fotografije: Mirjana Bošković Smrekar

[print_link]

čokolada čokoladni kolač kate bošković recept tjedna rum šlag slatki recept 2017-08-20
Tags čokolada čokoladni kolač kate bošković recept tjedna rum šlag slatki recept

Autori

napisala : Kate Bošković
Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.
Prethodni članak :

Kriški oblizeki slave dvadeseti rođendan

Sljedeći članak :

Smokve – superhrana duge povijesti

Povezani članci

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Brzi recept za nedjeljnu sreću: roladu s jagodama nikad ne odbijamo

Kate Bošković 21 ožu 2021
Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Proljeće nam je sve bliže – okrećemo se voćnim rolada: koja je vama draža?

Kate Bošković 21 velj 2021
Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Tako lagana, tako kremasta – savršena čokoladna torta oduševljava brzom pripremom

Kate Bošković 07 velj 2021
Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!