• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Smokve – superhrana duge povijesti

Smokve – superhrana duge povijesti

Ana Brkanlić 21 kol 2017 Novosti Leave a comment

Kao izvrstan izvor vlakana, vitamina i minerala, suhe i svježe smokve imaju dugu povijest. Svestrane i zdrave, dodaju slatku notu raznim jelima.

Stablo smokve karakteristično je za Mediteran i jugoistočnu Aziju i ima zaista dugu povijest. Smatra se da je smokva jedna od prvih biljaka koje je čovjek uzgajao. Na Bliskom Istoku pronađeni su ostaci smokava starih preko 11 tisuća godina. Stablo smokve bilo je zasađeno u rajskom vrtu, a smokva je najspominjanije voće u Bibliji. Bile su omiljeno voće starih Grka i Rimljana.

Smokva je plod drva iz obitelji murvi, latinskim imenom Ficus carica. Postoji preko 150 vrsta smokava. Smokve imaju jedinstven slatki okus, mekane su, a sjemenke su im blago hrskave. Zbog svoje prirodne slatkoće smokve su se prije poznavanja prerađenih šećera često upotrebljavane kao sladilo.

Plod smokve osjetljiv je i brzo se kvari pa ga je najbolje jesti odmah nakon branja. Još u davnim vremenima smokve su sušene kako bi se sačuvale tijekom duljeg vremenskog razdoblja. Suhe su smokve dostupne tijekom cijele godine.

Zašto jesti smokve

Smokve su bogate prirodnim šećerima, vlaknima, mineralima poput kalija, kalcija, magnezija i željeza te vitaminima A i E. Blagotvorno djeluju na zdravlje kardiovaskularnog sustava zbog visokog prisutstva antioksidanta polifenola. Iako suhe smokve imaju nešto više kalorija od svježih, nutritivne vrijednosti se sušenjem ne gube, tako da su i suhe smokve vrijedan izvor minerala, vitamina i antioksidanata. U prehrani nekih kultura koristi se i lišće smokve.

Ideje za slastice sa smokvama

Smokva je odavno poznata kao glavna namirnica mnogih slastica te se, i svježa i suha, tradicionalno koristi na našoj obali i otocima. Smokvenjak, viški hib i kolubica samo su neke od takvih slastica.

U modernom slastičarstvu smokve se često poširaju, kombiniraju u pitama i galetteima te peku s lisnatim tijestom. Osim što se sa smokvama mogu pripremati raznovrsne slastice, smokve se izvrsno slažu i s raznim sirevima.

Fotografije: Pixabay, Unsplash

2017-08-21

Autori

napisala : Ana Brkanlić
Diplomirana novinarka, ljubiteljica sunčanih dana, ruževa u bojama šumskoga voća i čokolade na sve načine.
Prethodni članak :

Čokoladni kolač

Sljedeći članak :

Panna cotta – klasik talijanske kuhinje

Povezani članci

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Lorena Mihelčić zatvara svoju proizvodnju slastica: „Svaka čast onima koji i dalje posluju s dobrim timom i u plusu“

Kate Bošković 28 ruj 2023
Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Za uživanje u Sacherici više ne trebate ići do Austrije: dašak Beča u L’erotic Street Baru

Mirjana Bošković Smrekar 28 ruj 2023
Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Od danas smo na Mediteranskom festivalu knjige: evo što možete naći na našem štandu

Slatkopedija 27 ruj 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!