Čokolada vašem ljubimcu može ugroziti život

Često ljudi smatraju kako se i njihovi ljubimci trebaju zasladiti, posebice u vrijeme blagdana, no ne znaju kako upravo takvim potezom mogu fatalno ugroziti njihovo zdravlje.

Uskršnja potraga za čokoladnim jajima i zečićima često zna stvoriti probleme četveronožnim prijateljima. Znatiželjne se njuškice često priključe potrazi te se zaslade pronađenom slasticom – no to za njih može biti pogubno.

Prema podacima iz Pet Poison Helpline, pozivi vezani za pse koji su konzumirali čokoladu, u vrijeme Uskrsa te bagdana općenito, povećaju se za 200 %.

Veterinarka Caroline Reay, za The Independet je rekla: „ Trovanje čokoladom jedan je od najčešćih problema kod mačaka i pasa. Čokolada za njih može biti izuzetno toksična te ju ne bi trebali nikada konzumirati!“

Budući da čokolada sadrži kemijski spoj bromin životinje ju ne bi trebale konzumirati jer njihov probavni sistem taj spoj ne može razraditi.  Rizik se povećava ovisno i o vrsti čokolade, odnosno o razini bromina koji ona sadrži, ali i ovisno o vrsti, građi i veličini ljubimca.

Stoga kako biste osigurali zdravlje svom ljubimcu pospremite čokolade i ostale slastice tamo gdje ih vaš ljubimac ne može pronaći.

Fotografija: Unsplash

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.