Belina pita

Volimo slastice iza kojih stoji posebna priča poput ove Beline pite čiji nam recept stiže s bloga Od slatkoga slađe autorice Mirjane Šmit.

Sastojci
Tijesto
  • 4 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 170 g maslaca
  • 4 žlice kiselog vrhnja
  • 400 g oštrog brašna
  • 1 prašak za pecivo
Prvi nadjev
  • 150 g mljevenih oraha
  • 100 g mljevenih lješnjaka
  • 100 g šećera
Drugi nadjev
  • 4 bjelanjka
  • 100 g šećera
  • 500 g svježeg sira
  • 3 žlice griza
I još
  • 2 žlice ruma
  • šećer u prahu
Priprema
Tijesto

Umutiti žumanjke, šećer, maslac i vrhnje, dodati brašno i prašak za pecivo te umijesiti tijesto. Tijesto podijeliti na 2 dijela, omotati prozirnom folijom i ostaviti u hladnjaku 30 minuta.

Prva nadjev

Mljevene orahe i lješnjake pomiješati sa šećerom.

Drugi nadjev

Od bjelanjaka i šećera umutiti snijeg. Umiješati sir i griz.

Slaganje

Dublji lim za pečenje veličine 40 x 26 cm premazati maslacem i posuti brašnom. Na podlozi posutoj brašnom razviti pola pripremljenog tijesta.

Valjkom za tijesto prebaciti koru u pripremljeni lim za pečenje. Na tijesto staviti prvi nadjev i poprskati rumom.

Prvi nadjev premazati nadjevom od sira te ga prekriti drugim dijelom tijesta. Kolač peći 30 – 40 minuta u pećnici zagrijanoj na 200˚C.

Ohlađeni kolač posuti šećerom u prahu i poslužiti.

Fotografije: Od slatkoga slađe

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.