• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Novosti»Bazga – sve popularniji dodatak slasticama

Bazga – sve popularniji dodatak slasticama

Mirjana Bošković Smrekar 22 svi 2018 Novosti Leave a comment

Ova se, od davnina poznata ljekovita biljka u današnje vrijeme sve češće koristi u izradi slastica.

Bazga spada u rod listopadnih grmova te se smatra najljekovitijom biljkom Europe. U ljekovite se svrhe koristila još u doba Hipokrata, Plinija, Galiena, Heraklija. Stablo bazge može narasti od 3 do 10 metara u visinu. Listovi su svijetlozeleni, perasti, jajasti i ušiljeni, a cvjetovi bijele ili žućkaste boje, intenzivnog mirisa. Plodovi bazge su bobice, crne boje, veličine 3 do 6 mm sa po 3 sjemenke u kojima je sadržan sočan crveni sok. Bazga cvate od travnja do lipnja. U prošlosti se vjerovalo kako grančica bazge u džepu štiti od reume. Vino od bobica bazge smatralo se vilinskim pićem te se vjerovalo da onaj tko ga popije stječe moć komunikacije s vilama.

Ljekovita svojstva  bazge

Bazga obiluje flavanoidima te se vjeruje da su upravo oni odgovorni za većinu njezinih ljekovitih svojstava. Koristi se u prevenciji karcinoma. Ima antivirusno i antimikrobno djelovanje te jača imunitet pa je dobar saveznik u sprečavanju gripe i prehlade. Olakšava disanje i pomaže kod iskašljavanja pa se koristi i kod liječenja astme. Ima laksativna i diuretička svojstva, zbog čega je dobar saveznik u mršavljenju.

Čuvanje bazge

Cvjetovi bazge beru se za suhih dana, nikako poslije kiše. Može ih se sušiti obješene na propuhu, a nakon sušenja čuvaju se na suhom i tamnom mjestu u staklenim posudama s poklopcem ili u celofanskim vrećicama, najduže 12 mjeseci. Bobice bazge beru se krajem ljeta kada potpuno sazriju.

 Upotreba bazge u slasticama

Od bazge se može izraditi ukusnu marmeladu, a može ju se koristiti i za aromatizaciju voćnog kompota.

Pohane cvjetove bazge priprema se tako da ih se ubaci u tijesto od palačinki pa prži u dubokom ulju. Služi se uz dodatak šećera u prahu, cimeta, lješnjaka, badema ili nekog voćnog sirupa.

Danas se u izradi slastica sve češće koristi sok ili sirup od bazge za različite voćne torte i kolače pa je tako svoje mjesto našla i u svadbenoj torti princa Harryja i njegove odabranice Meghan.

Fotografije: Pixabay

bazga slastice slatke vijesti 2018-05-22
Tags bazga slastice slatke vijesti

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Iz novootvorene zadarske slastičarnice poručuju: “Moderne slastice su naš izbor”

Sljedeći članak :

„Kao cheesecake“ s jagodama

Povezani članci

Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Omiljena austrijska slastica s pogledom na Jadransko more: otvoren prvi Cafè Sacher izvan Austrije

Mirjana Bošković Smrekar 06 lip 2023
Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Omiljene čokoladice u novom pakiranju: plastika zamijenjena papirom

Mirjana Bošković Smrekar 05 lip 2023
Povratak Oreo Cotton Candy keksića: evo kad se vraćaju na police trgovina

Povratak Oreo Cotton Candy keksića: evo kad se vraćaju na police trgovina

Mirjana Bošković Smrekar 03 lip 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2021, sva prava pridržana!