• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatki recepti» Recept dana»Angel food cake

Angel food cake

Slatkopedija 02 kol 2017 Recept dana Leave a comment

Naša novinarka Iva Lukač donosi vam recept za  božanski mekanu, laganu i jednostavnu  „anđeosku“ slasticu, popularnu u Americi.

Sastojci
  • šalica brašna
  • 10 bjelanjaka
  • 1 i pol žličica octa
  • 1 šalica šećera
  • ¼ žličice soli
  • 1 ½ žličice ekstrakta vanilije
  • ½ žličice ekstrakta badema
Priprema

Prosijte brašno i ostavite sa strane. U posebnoj zdjeli tucite bjelanjke oko minutu pa dodajte ocat. Nastavite tući i polako dodajte šećer dok ne dobijete čvrsti snijeg. Potom dodajte ekstrakte i još jednom kratko tucite.

Bjelanjke lagano prebacite u veću posudu, dodajte polako prosijano brašno i lagano špatulom izmiješajte smjesu.

Smjesu pažljivo i lagano izlijte u nenamašćeni kalup (za kuglof ili nešto slično). Pecite oko 35 – 40 minuta na 180 stupnjeva.  Kolač bi trebao dobiti zlatnu boju.

Pečen izvadite iz kalupa, ohladite i pospite šećerom u prahu ili dodajte po želji nekakav preljev.

Napomena

Ovisino o tome koliko slatko volite, slobodno sami dozirajte šećer. Isto tako, možete dodati i do 12 bjelanjaka, ali nemojte manje od 9. U orginalnim verzijama se stavlja cream of tartar (weinstein), ali nećete imati problema ako stavite ocat. Uz ovu laganu poslasticu odlično ide sladoled, različiti preljevi, glazure – izbor je na vama. Ja sam odabrala kupine koje su sada prekrasne i svježe.

Fotografija: Iva Lukač

[print_link]

bjelanjak iva lukač recept dana slatki recept 2017-08-02
Tags bjelanjak iva lukač recept dana slatki recept

Autori

napisala : Slatkopedija
Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.
Prethodni članak :

Milica Knežević: „Pobornik sam slastica koje osim dobrog okusa, našem tijelu daju i hranjive sastojke.“

Sljedeći članak :

Pita ili tart: kako raspoznati slastice od prhkog tijesta

Povezani članci

Donosimo vam dašak jeseni: pripremite tart s ružicama od jabuka

Donosimo vam dašak jeseni: pripremite tart s ružicama od jabuka

Slatkopedija 29 ruj 2023
Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Ana Raguž s nama dijeli recept za odličnu tortu s marelicama

Slatkopedija 07 ruj 2023
Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Savršen zalogaj za sve ljubitelje kave: kavena torta s bloga Pregacha savršena je za razbuđivanje i vraćanje u rutinu

Slatkopedija 31 kol 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!