Alida Vadanjel dobila zahvalnicu Grada Pazina za promociju pazinskog cukerančića

U sklopu obilježavanja Grada Pazina posebno priznanje za promociju pazinskog cukerančića dobio je obrt za proizvodnju kolača i torti ANTICA u vlasništu Alide Vadanjel.

Grad Pazin obilježio je 2. lipnja svoj dan, a tim su povodom dodijeljena i posebna priznanja zaslužnim građanima. Tako je Zahvalnica Grada Pazina dodijeljena obrtu za proizvodnju kolača i torti ANTICA u vlasništvu Alide Vadanjel, kao znak priznanja za poseban doprinos u realizaciji zaštite ‘Pazinskog cukerančića’ kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske te promociji istog u zemlji i inozemstvu te kao znak priznanja za društveni angažman i aktivnost na više područja kojima se promiču ugled i interesi Grada Pazina.

Komentirajući za naš portal koliko joj znači ovo priznanje, Alida je rekla: „Znači mi jako puno, kao i svaka nagrada koju primimo, kao obrt, ali i kao obitelj. Naravno, uvijek se nadaš tomu da će se tvoj rad prepoznati i nagraditi, no za ovu se nagradu, osobno, nisam nadala. Mogu reći da je došla u pravo vrijeme te nam svima u obrtu dala „vjetar u leđa“ i zbog ove dosadašnje situacije.“

Alida kaže da je njezin obrt u procesu zaštite pazinskog cukerančića imao veliku ulogu i to zato što su uz Davorku Šajinu, vlasnicu agroturizma „Ograde“, LAG Središnje istre, Udruženje obrtnika Grada Pazina i Grad Pazin, bili jedni od inicijatora i pokretača cijele priče o cukerančiću. 

„Svih godinu i pol prije nego što je pazinski cukerančić uvršten na listu Kulturnog nematerijalnog dobra RH, istraživali smo ga, kao i njegov interesantan oblik i recepturu (u koju ide amonijak) te ga na kraju uspjeli zaštititi.“- kaže Alida, ističući da i danas nastavlja promovirati pazinski cukerančić na brojnim sajmovima i susretima.

„Krajem rujna prošle godine, u Bruxellesu smo u Istarskoj kući predstavljali cukerančić, upoznali ga s ljudima, na što smo dobili izrazito pozitivne reakcije i komentare. Ono što nas je posebno oduševilo je to da se mnogi ljudi koji probaju pazinski cukerančić, ako su ga u djetinjstvu jeli ili pravili, odmah s radošću prisjete toga okusa i mirisa. Naravno, promocija je aktivna i na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) gdje ljude upoznajemo s ovom autohtonom istarskom slasticom. Sama činjenica da nam je njegova proizvodnja narasla za 100 %, dovoljno govori. Općenito, izrazito je zadovoljstvo promovirati pazinski cukerančić baš iz tog razloga što je on pomalo počeo padati u zaborav, a njegovom smo mu zaštitom samo dali ‘novo ruho’.“ – ponosno objašnjava Alida.

Na kraju našeg kratkog razgovora, osvrnula se i na bogatstvo naše slatke baštine. Imamo jako puno slastica, smatra Alida, na koje možemo biti ponosni. 

„Svaka županija u RH je posebna i specifična za sebe, sa svojim običajima i slasticama. Ipak, smatram da se ne radi dovoljno na tome da se slastice zaštite. Trebalo bi još puno raditi na promociji naše slatke baštine, što bi dakako koristilo daljnjoj promociji naše zemlje i u turizmu, kulturi i u svijetu, općenito.“

Fotografije: Alida Vadanjel

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.