Akcija #recimoimhvala – Žakline Troskot: „Uvijek je iznova lijep osjećaj izrađivati svadbene torte“

Neke od slatičarnica koje su se priključile našoj akciji #recimoimhvala imali ste priliku ovih dana upoznati kroz priče na našem portalu, a danas vam donosimo i priču o poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Amélie.

Slastičarnica Amélie svoja je vrata otvorila 2010., a njezina je vlasnica Žakline Troskot, iako kao mala nije maštala o slastičarnici, u cijelu priču krenula s velikom željom, no bez velikih novčanih mogućnosti. Od početnog malog prostora u kojem je radila sama, danas radi u kuhinji od 400 m2 s brojnim zaposlenicima. Godišnje izrade otprilike 150 svadbenih torti, a u sjećanje su joj se urezale situacije prevrtanja torti zbog koji je morala cijeli posao odraditi ispočetka. Kakve okuse i dekoracije biraju mladenci te zašto su odlučili sudjelovat u našoj akciji otkrila nam je u kratkom razgovoru.

Od kada postoji vaša slastičarnica i kako je krenula vaša slatka priča?

Amélie sam otvorila u lipnju 2010. godine – što znači da ove godine slavimo 10 godina. Ne mogu reći da sam kao mala curica maštala imati svoju slastičarnicu, ali malo po malo sam se zaljubljivala u kulinarstvo, na kraju je to završilo na slastičarstvu. Krenula sam grlom u jagode s velikom željom, vizijom, bez nekih velikih novčanih mogućnosti. Radila sam po 24 sata na dan, ali doslovno, kako bi nadoknadila nedostatak sredstava da nekoga zaposlim. Noću sam pekla kolače, danju radila u prodaji, bila u nabavi, dostavi, doslovno sve. I tako je malo po malo sve krenulo. Od početne kuhinje od 25 m2, pa preko 80m2, do sadašnjih 400m2 iza koje stoji mnogo, mnogo rada, truda i nadasve odricanja.

Znate li otprilike broj svadbenih torti koje ste dosad pripremili?

Godišnje izradimo otprilike 150 torti.

Postoji li svadbena torta koja vam je posebno ostala u sjećanju i zašto?

Svaka svadbena torta ima svoju čar, i uvijek je iznova lijep osjećaj izrađivati svadbene torte i znaš da će netko u njoj uživati u jednom od svojih najsretnijih dana u životu i da si i sam nekako doprinosiš cijeloj toj čaroliji. Iako mi na kraju više ostanu u sjećanju neke stresne situacije vezane za svadbene torte. Npr. kad se kod dostave u sedam navečer dogodi da se torta prevrne, pa moraš do 23 h napraviti kompletno cijelu tortu iznova, dekoraciju, sve. E, to se zove adrenalin. Hvala Bogu nije se često događalo, ali dovoljno da nikada ne zaboravim.

Kakve svadbene torte mladenci najčešće biraju – o kojim okusima se radi, dekoracijama…?

Najčešće se biraju neki klasični okusi. Kod nas je to Mousse au chocolat i naša Amelie torta, to su obično te dvije kombinacije koje se najčešće uzimaju. A što se tiče dekoracija, čini mi se da u zadnje vrijeme prevladava minimalizam, bijelo, neki cvijet, vrpca i to je to.

Zašto ste se odlučili pridružiti našoj akciji #recimoimhvala i što biste poručili mladenkama kojima ćete darovati tortu/e?

Mislim da smo sad u situaciji kad svi moramo dati onaj mali doprinos više kako bi se svi skupa povezali, jedni drugima pomogli i na koncu i usrećili. Svima nam takvih osjećaja treba trenutno više nego ikad.

Fotografije: Amelie

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.