Zlato u čaši

Znamo da će mjesec biti dobar kad ga započinjemo receptom naše Ane Prše koja nam ovaj put nudi zlato u čaši.  

Sastojci
(za 6 čaša)
Podloga crumble
  • 100 g glatkog brašna
  • 50 g šećera
  • 50 g maslaca
  • 30 g lješnjaka
Krema
    null
  • 200 g mlijeka
  • 20 g šećera
  • 3 žumanjka
  • 1 žličica paste od vanilije (ili 1-2 bourbon vanilin šećera)
  • 100 g gold čokolade (nećete pogriješiti ako koristite i bijelu)
  • 10 g instant želatine
  • 250 g slatkog vrhnja
Karamel
  • 100 g nezaslađenog kondenziranog mlijeka
  • 160 g šećera
  • malo soli
  • ½ žličice sode bikarbone
  • 60 g maslaca
  • ½ žličice meda
Priprema
Podloga

Brašno i šećer mrvičasto umijesite s maslacem sobne temperature pa tome dodajte cijele lješnjake.

Smjesu ravnomjerno rasporedite na pleh koji ste prethodno obložili papirom za pečenje pa stavite peći cca 15 minuta na 170°C. Nakon 7-8 minuta, izmiješajte smjesu kako bi se ravnomjerno ispekla. Pustite da se ohladi pa prebacite u multipraktik kako bi smjesu usitnili.

Krema

Stavite kuhati mlijeko, šećer, žumanjke i vaniliju dok ne zakipi. Maknite s vatre i umiješajte čokoladu i želatinu. Ostavite da se ohladi.

Slatko vrhnje istucite u šlag. Kada se krema ohladila, umiješajte u nju pomoću slastičarske špatule šlag.

Karamel

Izmiješajte sve sastojke u lončiću pa stavite kuhati. Povremeno promiješajte. Kuhajte dok ne dobije lijepu karamelastu boju ( cca 10 minuta).

Slaganje

U čaše rasporedite crumble od lješnjaka, zatim stavite malo kreme, ulijte karamelu, pa opet stavite ostatak kreme. Ukrasite po želji.

Fotografije: Ana Prša

Desert čuvajte u hladnjaku.

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.