Uz dodatak kardamoma do zanimljivih slastica

Ovaj se začin u izradi slastica može koristiti na različite načine: može ga se dodati u tijesto, u bazu za kremu ili voćnim pireima i preljevima za slastice poput sladoleda i drugih ledenih osvježenja.

Kardamom je začinska biljka, koja raste kao mali, trajni grm, koji može dosegnuti visinu do 3 metra, a na kojem rastu grozdovi veličine 20-50 cm. Nakon cvjetanja koje se odvija između siječnja i svibnja, stapke proizvedu zelene kapsule sa do 20 aromatičnih sjemenki. Najčešće su komuške zelene boje, dok su bijele one koje su nekada  bile zelene, ali su izblijedjele. Smeđe komuške zapravo su srodna podvrsta kardamoma. Kardamom svoje podrijetlo vuče iz jugoistočne Azije gdje se i dan danas najviše uzgaja.

Kao i brojni drugi začini, i kardamom ima povoljna ljekovita svojstva, a može se koristiti sirov, u obliku eteričnog ulja, kao tinktura ili kao čaj. Ima vrlo povoljan utjecaj na probavni sustav: smanjuje nadutost, ublažava žgaravicu te sprječava mučninu i povraćanje. Ima blaga protuupalna svojstva, pomaže kod liječenja depresije, a dobar je i kod liječenja prehlade i gripe.

Prilikom kupovine kardamoma najbolje je kupiti cjelovite komuške jer mljevene sjemenke gube okus. Važno je paziti da one budu zelene ili bijele. Komuške je potrebno čuvati u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu.

Upotreba kardamona u pripremi slastica je raznovrsna. Može se koristiti za izradu aromatičnih tijesta, ili dodati mlijeku prilikom izrade kreme od vanilije. Isto tako, budući da se dobro slaže s voćem, može ga se koristiti za izradu različitih voćnih pirea i preljeva, koji se služe uz soufflée ili sladolede.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.