• Oglašavanje
  • O nama
  • Kontakt

Slatkopedija

  • NOVOSTI
  • Recepti
    • Slatki recepti
      • Recept dana
    • Zdrave slastice
  • Slatke tajne
  • Magazin
    • Vaše priče
    • Život sa slasticama
    • Zvjezdane priče
  • Slatka baština
    • Naše slastice
    • Svjetske slastice
  • Iz naše redakcije
    • Recept tjedna
    • Riječ urednice
Naslovnica» Slatke tajne»Uz dodatak kardamoma do zanimljivih slastica

Uz dodatak kardamoma do zanimljivih slastica

Mirjana Bošković Smrekar 21 lis 2018 Slatke tajne Leave a comment

Ovaj se začin u izradi slastica može koristiti na različite načine: može ga se dodati u tijesto, u bazu za kremu ili voćnim pireima i preljevima za slastice poput sladoleda i drugih ledenih osvježenja.

Kardamom je začinska biljka, koja raste kao mali, trajni grm, koji može dosegnuti visinu do 3 metra, a na kojem rastu grozdovi veličine 20-50 cm. Nakon cvjetanja koje se odvija između siječnja i svibnja, stapke proizvedu zelene kapsule sa do 20 aromatičnih sjemenki. Najčešće su komuške zelene boje, dok su bijele one koje su nekada  bile zelene, ali su izblijedjele. Smeđe komuške zapravo su srodna podvrsta kardamoma. Kardamom svoje podrijetlo vuče iz jugoistočne Azije gdje se i dan danas najviše uzgaja.

Kao i brojni drugi začini, i kardamom ima povoljna ljekovita svojstva, a može se koristiti sirov, u obliku eteričnog ulja, kao tinktura ili kao čaj. Ima vrlo povoljan utjecaj na probavni sustav: smanjuje nadutost, ublažava žgaravicu te sprječava mučninu i povraćanje. Ima blaga protuupalna svojstva, pomaže kod liječenja depresije, a dobar je i kod liječenja prehlade i gripe.

Prilikom kupovine kardamoma najbolje je kupiti cjelovite komuške jer mljevene sjemenke gube okus. Važno je paziti da one budu zelene ili bijele. Komuške je potrebno čuvati u hermetički zatvorenim posudama, na hladnom i tamnom mjestu.

Upotreba kardamona u pripremi slastica je raznovrsna. Može se koristiti za izradu aromatičnih tijesta, ili dodati mlijeku prilikom izrade kreme od vanilije. Isto tako, budući da se dobro slaže s voćem, može ga se koristiti za izradu različitih voćnih pirea i preljeva, koji se služe uz soufflée ili sladolede.

Fotografije: Pixabay

kardamom slatke tajne začin 2018-10-21
Tags kardamom slatke tajne začin

Autori

napisala : Mirjana Bošković Smrekar
Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.
Prethodni članak :

Dina Lončar: „U Hrvatskoj je zanimanje slastičar još uvijek podcijenjeno“

Sljedeći članak :

Tortice s pistacijom

Povezani članci

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Evo kako pripremiti savršeno prhko tijesto: Lorena Mihelčić nam otkriva male trikove uspješne pripreme

Slatkopedija 20 ruj 2023
Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Izbor noža za rezanje je bitan: evo koji bi vam mogao osigurati savršen komad torte

Mirjana Bošković Smrekar 03 ruj 2023
Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Sigurnost na prvom mjestu: preko ljeta je osobito važno biti oprezan s hranom

Mirjana Bošković Smrekar 25 srp 2023

Odgovori

Morate biti prijavljeni da biste objavili komentar.

Oglašavanje
O nama
Kontakt

Pretraži

Oglas

Oglas

Pratite nas na Facebooku

Find us on Facebook

Slatkopedija

  • Impressum
  • Iz medija
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti

Najstariji hrvatski novinarski portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo od 2017. donosi sve najnovije vijesti, priče i izvještaje vezane za najslađu industriju.

© Copyright Slatkopedija 2023, sva prava pridržana!