Obrazovanje za slastičare i pomoćne slastičare u Vinkovcima

U vinkovačkoj srednjoj strukovnoj školi učenici mogu upisati programa za slastičare, ali i za pomoćne slastičare.

Srednja strukovna škola Vinkovci upisuje 8 slastičara u prvi razred. Budući da za upis nema bodovnog praga te da je kriterij za upis uspjeh, od ukupnog broja prijavljenih upisuju se oni s najboljim uspjehom. Školovanje traje tri godine, a učenici pri tom odrađuju vanjsku praksu kod obrtnika tijekom cijele godine, u iznosu od 460 sati, dok su u školi na vježbama 175 sati. Iz srednje škole učenici izlaze s temeljnim znanjima o slastičarstvu, o svim vrstama i načinima izrade tijesta, biskvitnih smjesa, krema, deserata i peciva. U školi stječu osnovna znanja i vještine za izradu slastica koja pri završetku školovanja i daljnjim radom u struci trebaju nadograđivati i širiti.

Slastičari ove škole već godinama postižu zavidne rezultate i uspjehe na različitim natjecanjima, bilo u Hrvatskoj ili u Europi.

Srednja strukovna škola Vinkovci upisuje učenike i u smjer Pomoćni kuhar i slastičar gdje se upisuju učenici s različitim teškoćama. Ti učenici uspijevaju naučiti osnovne pojmove vezane za kuhinju i njezino poslovanje kao i obavljati jednostavnije pomoćne poslove u kuhinji.

Fotografije: Srednja strukovna škola Vinkovci

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.