Tajne uspješne izrade kremastih domaćih sladoleda

Kristalići leda u zamrznutom sladoledu ono su što svakoga odgovori od novog pokušaja izrade. Upravo zato mi danas otkrivamo tajne uspješne izrade domaćeg sladoleda.

Izrada kremastog domaćeg sladoleda bez aparata pravi je izazov, no postoje trikovi za njegovu uspješnu izradu. Za početak potrebna je dobra baza od slatkog vrhnja, mlijeka, šećera i žumanjaka u koju se dodaju okusi prema želji. Kombinacija je bezbroj, samo treba pustiti mašti na volju. Bogata i baršunasta smjesa postiže se žumanjcima, a šećer je taj koji pomaže da sladoled bude gladak i mekan budući da sprječava formiranje kristala leda. No, ovisno o željama, može ga se zamijeniti medom, agavinim ili javorovim sirupom. Preporučuje se dodavanje alkohola u smjesu jer on smanjuje nastanak velikih kristala leda. Ključ uspjeha u postizanju kremaste teksture sladoleda jest konstantno miješanje smjese. Prilikom postupka zamrzavanja smjesu je potrebno svakih sat vremena izvaditi i miješati toliko dugo dok smjesa ne postane sasvim glatka. Budući da se zamrzavanjem voda pretvara u led, a led ima tendenciju zgrušavanja, prekratko miješanje smjese moglo bi dovesti do formiranja smjese u neravnomjerne komade leda.  Stoga je za izradu dobrog kremastog sladoleda bez upotrebe aparata presudna upornost i žustro ručno miješanje.

Kako bi se ipak malo olakšala izrada, može se koristiti blender. Postupak je isti kao i kod ručnog miješanja: svakih sat vremena izvaditi smjesu, dobro ju izblendati i vratiti u zamrzivač.

Sve sastojke koji će se koristiti za izradu sladoleda prije upotrebe treba što bolje ohladite jer što su sastojci hladniji šanse za stvaranjem kristala leda su manje, budući da neće biti velika razlika u temperaturi prilikom stavljanja smjese u zamrzivač.

Još jedan trik pri izradi domaćeg sladoleda je da se zdjelu u kojoj će se zamrzavati smjesa za sladoled stavi 24 sata ranije u hladnjak. Smjesa će se bolje ohladiti i ostati kremastija ukoliko ju se ulije u pliću posudu, a i prekrivanje posude prozirnom folijom smanjuje mogućnost formiranja ledenih kristala.

Fotografije: Pixabay

Mirjana Bošković Smrekar
Mirjana Bošković Smrekar

Pisanje za portal Slatkopedija njezin je prvi izlet u novinarstvo, a tom poslu ju je, kao veliku ljubiteljicu slastica, privukla tematika portala.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.