Štrudla s jabukama u umaku od vanilije

Na našem portalu već imamo objavljen recept za štrudel od jabuka koji potpisuje naša urednica Kate Bošković, ali danas s vama dijelimo recept za štrudlu od jabuka koju je Jannette Razum s bloga Slatki svijet torti i kolača obogatila umakom od vanilije.

Sastojci
Štrudla
  • 500 g kora (10 kom)
  • 1,2 kg očišćenih, narezanih jabuka (kiselkastih)
  • malo limunovog soka
  • 50 g maslaca
  • 80 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 1 žličica cimeta
  • naribana korica ½ limuna
  • 60 g grožđica
  • 1 žlica ruma
  • 2 žlice krušnih mrvica
Umak od vanilije
  • 1 prašak za puding od vanilije
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 500 ml mlijeka
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 1 žličica naribane limunove korice
I još
  • 150 g maslaca
  • malo mlijeka za prskanje
Priprema

Jabuke ogulite, narežite na tanke ploške pa nakapajte s malo limunovog soka.

U većoj tavici zagrijte maslac pa dodajte šećer, vanilin šećer, cimet, limunovu koricu, grožđice i jabuke.

Pirjajte sve 10 minuta na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju pa dodajte rum. Maknite jabuke s vatre, dodajte krušne mrvice i sve dobro promiješajte.

Pripremljeni nadjev ostavite sa strane da se malo ohladi.

Maslac otopite na laganoj vatri i ostavite sa strane.

Dvije kore za savijače stavite na radnu površinu jednu na drugu. Premažite ih otopljenim maslacem, poprskajte s malo mlijeka i rasporedite ¼ pripremljenog nadjeva. Nadjev rasporedite preko 2/3 površine kore, a zatim ih zarolajte.

Isto ponovite i s ostatkom kora, i nadjeva od jabuka tako da ukupno dobijete pet štrudli.

Štrudle posložite jednu do druge na lim za pečenje kojeg ste prethodno malo namastili. Štrudle pecite cca 45 minuta na temperaturi od 180°C. Tijekom pečenja štrudle povremeno premažite s ostatkom maslaca.

Pečene štrudle ostavite da se malo ohlade, a za to vrijeme pripremite umak od vanilije.

Prašak za puding izmiješajte sa šećerom, vanilin šećerom i malo hladnog mlijeka. Ostatak mlijeka i slatko vrhnje zagrijte do vrenja, dodajte pripremljeni puding i kuhajte ga dok se ne zgusne. Na kraju umiješajte naribanu limunovu koricu.

Toplu štrudlu poslužite s toplim umakom od vanilije.

Napomena

Ako ne volite cimet i grožđice, slobodno iz izostavite. Po želji, nadjevu možete dodati malo sjeckanih oraha, badema ili drugih orašastih plodova.

Fotografije: Slatki svijet torti i kolača

Slatkopedija
Slatkopedija

Portal specijaliziran za slastice i slastičarstvo na kojem možete pronaći sve što vas zanima o slatkim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.