Jannette Razum: “Dovoljna mi je fotografija torte ili kolača, a recept mi se već vrti u glavi”

Jannette Razum, autorica bloga Slatki svijet torti i kolača, otkrila nam je koliko recepata ima na njenom blogu, odakle pronalazi ideje za kolače te kako izgleda izrada kolača s dvoje male djece u kući.

Na blogu Slatki svijet torti i kolača trenutno se može pronaći oko 600 recepata za razne slastice. Većinu njih napravila je sama autorica Jannette Razum, dok su neke napravile njena mama i svekrva. U razgovoru za naš portal otkrila je koliko vremena posvećuje blogu, odakle crpi inspiraciju te koji je najvažniji savjet za uspješnu izradu slastica.

Od kada postoji vaš blog i kako ste došli na ideju pokretanja bloga?

Nekako je sve to spontano krenulo. Najprije sam počela arhivirati recepte na računalu jer mi je tako bilo jednostavnije nego zapisivati sve u bilježnice i na papire koji se ionako uvijek negdje zagube.  Nakon nekog vremena odlučila sam svoje recepte javno podijeliti s nadom da će nekome biti korisno i zanimljivo to što radim.

Vaš blog se zove Slatki svijet torti i kolača, a po sadržaju je vidljivo da se doista radi o pravom slatkom svijetu. Znate li koliko ukupno recepata imate na blogu?

Trentno na webu ima preko 600 recepata, a svaki tjedan stižu novi!

Recepti su podijeljeni u više rubrika. Koja vam je rubrika najdraža, odnosno u kojoj najčešće objavljujete recepte?

Najradije pripremam voćne pite, torte i kremaste kolače. Imam veliku obitelj pa često bude prigoda za kolače i neku rođendansku tortu, a sve naravno završi na webu.

Osim standardne podjele recepata, imate i rubrike Bakini recepti i Zdravi recepti – znači pokrili ste i tradicionalne i zdrave slastice. Odakle pronalazite ideje za sve te vrste kolača?

Inspiracija dolazi za svih strana! Iz časopisa te s raznih domaćih i stranih portala, blogova… Neki put dovoljna je mi je i samo fotografija torte ili kolača, a recept mi se već vrti u glavi (smijeh)!

Jesu li svi recepti i fotografije na Vašem blogu Vaše autorsko djelo?

Fotografije su sve moje. Recepti dolaze sa svih strana, ali uvijek ih pomalo modificiram u odnosu na original. Gotovo sve kolače sam sama pripremila i ispekla, ali ima i poneki koji su pripremile moja svekrva ili mama.

Koliko Vam vremena oduzima blog – radite li na njemu puno radno vrijeme ili ne?

Iako bih se više htjela posvetiti svojoj stranici, na blogu radim jako malo i obično su to neki ludi noćni sati. Kako sam majka dvoje male djece onda prilku za rad obično tražim uvečer i popodne kada oni spavaju.

Osim recepata, imate i rubriku posvećenu djeci. Kako to da se i ta rubrika našla u ovoj slatkoj priči?

Mislim da djelomičan odgovor na ovo pitanje leži i u prethodnom odgovoru. Sama po sebi sam kreativna i oduvijek sam voljela crtati, nešto rezati, lijepiti…  Od kada imam djecu kreativnost se jednostavno širi i na tom području. Moj kćer ima tri godine i često me moli da zajedno pripremamo domaći plastelin s kojim se ona rado igra!

Od koga ste naučili raditi slastice – jeste li se i obrazovali u ovom području ili ste sve naučili sami?

Oduvijek sam se motala po kuhinji i gledala mamu kako kuha. Ona nije baš često pripremala kolače jer je više slani tip kao i ja, ali slastice su me ipak oduvijek intrigirale pa sam korak po korak sama isprobavala razne recepte i metode pripreme.

Materijala na Vašem blogu definitivno ne nedostaje – imate li u planu objaviti kuharicu sa slatkim receptima?

Za sada to još nije u planu, ali imam otprilike ideju kako zamišljam stranicu u budućnosti. Ali o tome nekom drugom prigodom!

Koja vam je najdraža namirnica za izradu slastica?

Hmmm… Kada bih morala odabrati jednu onda bi to svakako bile maline!

Volite li više izrađivati kremaste ili suhe slastice? Što od toga više volite jesti?

Definitivno više volim pripremati i jesti kremaste kolače.

Koju slasticu najradije pripremate, a koju najradije jedete?

Najradije pripremam neke lagane voćne torte ili kolače bez pečenja, a meni svakako najdraža torta je cheesecake.

Čije kolače najradije jedete – vlastite ili pak one koje pripremi netko iz Vaše okoline?

Podjednako. Volim isprobavati svoje kolače jer se uvijek trudim napraviti nešto novo, a naravno da volim probati i tuđa slatka remek djela.

Imate li neke anegdote iz kuhinje – neke smiješne situacije kojih se često sjetite?

Pa za sada mi se još ništa spektakularno nije dogodilo, ali uvijek su zanimljive te situacije dok ja nešto pokušavam stvoriti u kuhinji, a usput pazim na to da djeca ne naprave kaos u dnevnoj sobi! Ali to obično završi tako da kaos bude i u kuhinji i u dnevnoj sobi. Kada o tome razmišljam uvijek se nasmijem!

I za kraj, biste li našim čitateljima dali neki savjet koji je Vama najkorisniji u pripremi kolača?

Često mi se prije znalo događati da sam u žurbi htjela napraviti neki kolač, a onda je to obično završilo tako da sam zaboravila neki sastojak ili sam preskočila neki korak… Žurba nije uvijek kraći put pa svakako savjetujem da uvijek dobro i u miru pročitate recept kolača i pripremite si na vrijeme sve potrebne sastojke. Neka vam pečenje torti i kolača bude užitak, a onda će i drugi osjetiti da su kolači koje im ponudite pripremljeni s puno ljubavi i pažnje.

Fotografija: Slatki svijet torti i kolača

Kate Bošković
Kate Bošković

Svoju ljubav prema novinarstvu i slastičarstvu spojila je pokretanjem portala Slatkopedija, na kojem svakodnevno piše o svojim omiljenim temama.

No Comments Yet

Leave a Reply

Your email address will not be published.